Sreda 01.09.2010.
01:42
Tanjug

Srpske freske u Evropskom parlamentu

Bradić je rekao da su umetnička dela predstavljena na izložbi ne samo srpsko nasleđe, već nasleđe celokupnog čovečanstva i dodao da su mnoge od njih pod zaštitom UNESCO-a koji je procenio ili da su od ogromnog kulturnog značaja ili da su ugrožena.

Ministar je rekao i da su ovakve izložbe dobar način da se otklone predrasude koje u svetu postoje u odnosu na Srbiju i da se ona predstavi u pravom svetlu, kao zemlja koja je Evropi pripadala i pripada u svakom mogućem smislu.


Sa ovim se složio i potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose s jugoistočnom Evropom Viktor Boštinaru, ocenivši da bi izložba fresaka morala da izmeni predrasude koje postoje o Srbiji.


On je naglasio da evropski projekat neće biti kompletiran sve dok u EU ne bude integrisan i čitav Zapadni Balkan na kome Srbija igra bitnu ulogu.


Boštinaru je rekao i da se Srbiji u njenim evropskim integracijama ne smeju postavljati dodatni uslovi, već isključivo oni koji važe i za sve ostale države.


Na izložbi su prikazane freske iz Manasije, Mileševe, Gradca, Studenice, Gračanice, Dečana, Ravanice, Starog Nagoričana, iz crkve Bogorodice Ljeviške i Pećke patrijaršije.

2024 © - Vesti online