Utorak 31.08.2010.
16:18 >> 23:54h
Index hr

Okrutnost u Hrvatskoj ili BiH: Prepoznajete li devojku koja žive kučiće baca u reku?

 Nju zabavlja okrutnost: Devojka sa snimka
 

Nije poznato gde je ova okrutnost snimljena, ali kako piše "Daily Mail" prema komentarima koje su korisnici ostavljali ispod video snimka na Jutjubu sve se odvijalo u Hrvatskoj. Drugi korisnici tvrde kako se radi o snimkui iz BiH te da je okrutna devojka iz Bugojna.

"Dakle, nekakva kuja mi se okotila u dvorištu, ona na sebi sa sobom nosi milione bolesti, radi čuvanja svog zdravlja i ostalih, bacio sam sve u reku, naravno i roditelji su to rekli, a i susedi, ja sam video upload na jutjubu. I reakcije su razne: i od stranaca, a i od nasih divljaka, oće da mi j*** sve živo... mislim ovakve psovke u životu nit sam vidio nit sam čuo, ja nisam mogo verovati na reakciju tih ljudi, zatim sve su žive podatke moje pokušali da nađu, ali srećom bezuspešno i poruke su takve većinom da će me naći i ubiti, mislim da nema smisla.", komentar je korisnika na jednom hrvatskom portalu. Korisnik je iz BiH, ali zasad nema potvrde je li istina to što je napisao. Dodaje kako su ga proglasili ludim psihopatom.

Na snimku se vidi devojka s kapuljačom na glavi kojoj se vrlo malo vidi lice kako baca žive štence, jednog po jednog u reku. Pritom joj se sve to čini vrlo zabavno, te se smeje a u jednom trenutku se obraća snimatelju (koji je navodno njen brat) i pita "Jel´pliva?".

Glasnogovornik PETA-e za "Daily Mail" je kazao kako su ovakvi incidenti u današnje vreme vrlo česti te kako je siguran da su i aktivisti u Hrvatskoj svesni tih strašnih situacija. Na Fejsbuku je pokrenuta grupa protiv devojke koja broji već skoro tri hiljade članova.

"Potrebne oštre sankcije"

Luka Oman iz Prijatelja životinja rekao je za hrvatski portal "Index" kako je kazna za ovo što čini nepoznata devojka do 15 hiljada kuna ili do šest meseci zatvora. Prema njemu policija mora otvoriti slučaj i pokušati naći počinitelja.

"Nažalost u Hrvatskoj ima dosta takvih slučajeva, samo ih malo dođe u javnost. Stoga je bitno da upravo ovakvi slučajevi koji dođu u javnost budu oštro osuđeni i sankcionisani. Možda bi takvih slučajeva u tom slučaju bilo manje", prokomentarisao je Oman dodajući kako je uveren da bi u slučaju oštrih sankcija bilo sve manje tako okrutnih postupaka.

"Smatramo da su edukacija i osuda javnosti vrlo bitne komponente zaštite životinja i možda bi oni građani koji ništa loše ne vide u okrutnim postupcima prema životinjama, na kraju ipak postupili drugačije", rekao je Oman dodajući na kraju da se u sve to trebaju uključiti i lokalne zajednice.

Okrutnost prema životinjama nedavno je u više navrata šokirala i srpsku javnost. Lavinu je pokrenuo slučaj iz beogradskog naselja Medaković u kome je pronađena keruša Mila kojoj su odsečene sve četiri šape, nakon čega je put do medija našao niz monstruoznih događaja. Prvo su u selu Gornje Međurovo pored Niša pronađena četiri psa obešena na drvo pored lokalnog igrališta. Potom je u Rgotini kod Zaječara mešancu Mišku odsečena glava, da bi pre nekoliko dana u pančevačkom naselju Strelište bile pronađene dve mačke kojima su odsečene šape.

Psihopatologija masovnih ubica

Sklonost mučenju i ubijanju životinja ukazuje na opasnu psihopatologiju. Stručnjaci upozoravaju da je nasilno ponašanje pojedinaca prema životinjama dobro poznato kao indikator opasne psihopatologije koja se ne odnosi samo na životinje.

"Svako ko je stekao naviku gledanja na život bilo kog živog bića kao bezvrednog, u opasnosti je da dođe na ideju da su i ljudski životi takođe bezvredni", napisao je humanista Albert Švajcer.

Ted Bandi: Sumnja se da je ubio više od 40 žena

Nasilje dece i mladih nad životinjama može biti prvi znak patološkog nasilja koje dovodi do ljudskih žrtava, upozoravaju stručnjaci i dodaju da je već odavno poznato da zlostavljanje životinja nije rezultat samo slabosti karaktera ili nevažne mane, već je daleko verovatnije - simptom dubokog mentalnog poremećaja.

U FBI-u je otkriveno da je okrutnost prema životinjama jedna od značajnih karakteristika koja se redovno pojavljuje u dosijeima serijskih silovatelja i ubica, a standardni priručnici za dijagnostiku i lečenje psihijatrijskih i emocionalnih poremećaja navode okrutnost prema životinjama kao dijagnostički kriterijum za obradu tih poremećaja.

Zloglasne serijske ubice poput Teda Bandija, Dejvida Berkovica i Džefrija Bamera tokom svojih života mučili su i ubijali životinje, a ustanovljeno je da su isto činili i maloletnici koji su pucali i ubijai svoje vršnjake u školama.

2024 © - Vesti online