Utorak 31.08.2010.
17:36
RTS

Srbija i Kosovo: Politika "srednjeg puta"

Ministar rada i socijalne politike ocenio je da je Srbija svesna situacije i velikog međunarodnog pritiska, pa kada je reč o Kosovu vodi politiku "srednjeg puta"
 

Prema njegovim rečima to podrazumeva izbegavanje svake konfrontacije sa međunarodnom zajednicom i njenim najznačajnijim činiocima.

"Ovo je politika 'srednjeg puta' koja neće ugroziti evropske integracije, a demonstriraćemo na politički i demokratski način borbu za očuvanje integriteta", rekao je Ljajić i dodao da Srbija radi nešto što bi radila svaka zemlja u savremenom svetu.

Ministar je izjavio da je Srbija spremna za svaki dogovor u vezi sa rezolucijom o Kosovu i Metohiji, ali da postoji "crvena linija" ispod koje neće ići, a to je ni direktno ni indirektno priznanje samoproglašene države Kosovo.

"Mi smo spremni za svaki dogovor, ali nećemo ni direktno ni indirektno priznati nezazvisnost Kosova i Metohije, pa samim tim ni u tekstu reozlucije", rekao je Ljajić.

Ministar smatra da bi bilo idealno kada bi se došlo do zajedničkog teksta rezolucije, ali i da nije sigurno da je to izvesna opcija.

"Sve do 8. septembra, pa i na sam dan izjašnjavanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o tekstu srpske rezolucije 9. septembra, postoji mogućnost da predlog Srbije bude promenjen, rekao je ministar Ljajić.

2024 © - Vesti online