Sreda 01.09.2010.
08:00
Vestionline

Alkohol produžava život damama

Vremešne dame, uz umerenu konzumaciju alkohola, izgleda mogu da postanu još vremešnije
 

Lekari u australijskom Centru za dugoročno istraživanje zdravlja žena šest meseci pratili su zdravstveno stanje blizu 12.000 žena starih 70 i više godina a grupa se sastojala od ubeđenih trezvenjakinja, povremenih konzumentkinja i umerenih "korisnica" pića.

U studiji je, kako prenosi časopis Sajens, konstatovano da su žene koje uopšte ne piju i one koje se retko mašaju čašice izložene većem riziku da umru u periodu istraživanja nego žene koje su "umereni" konzumenti alkohola.

Od dama koje su preživele, kod žena koje najmanje piju registrovan je najlošiji kvalitet života - kad je o zdravlju reč.

Neka ranija istraživanja pokazala su da su žene koje koje su popile bar jedno alkoholno piće dnevno najmanje izložene riziku da obole od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara od potpunih trezvenjakinja.

"Rezultati ovih istraživanja pokazuju da umereno konzumiranje alkoholnih pića u skladu sa dobijenim pokazateljima može starijim ženama doneti zdravstvenu korist" - konstatovala je profesorka Džuli Elen Bajles, glavna autorka studije.

Ovo je, međutim, u potpunom neskladu sa rezultatima ranijih istraživanja koji su ukazivali da čak i umereno konzumiranje alkohola može biti štetno po zdravlje starijih žena i može izazvati nesrećne slučajeve, različite vrste raka pa čak i demenciju.

Potencijalni uzroci poboljšanog opšteg zdravstvenog stanja i dužeg života mogu biti sastojci koji se nalaze u vinu ili etanol, društveno i opšte zadovoljstvo koje pruža piće ili poboljšan apetit i ishrana koje često prate umereno ispijanje alkoholnih pića,

Autori studije naglašavaju da njihovi nalazi ni na koji način ne savetuju damama koje ne piju da se late čašice i počnu da piju. Promene u načinu ishrane treba odrediti kroz konsultacije sa lekarima zbog potencijalnog rizika koje nosi mešanje alkohola i lekova.

2024 © - Vesti online