Utorak 31.08.2010.
09:26
Tanjug

Zvezda američke književnosti Tao Lin na srpskom

Legenda: Tao Lin

Glavni urednik "Booka" bloger i književni kritičar Ivan Bevc tvrdi da je ovaj kontroverzni roman ubrzo nakon objavljivanja postao hit među modernim mladim Amerikancima.

Opisujući ovo delo on piše da se obraća izgubljenim generacijama rođenim sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina 20. veka. Apsurd, montipajtonovski humor, razorna društvena kritika, storija o otuđenju, sve to i još mnogo toga može da se nađe u ovom romanu, naveo je Bevc.

Tao Lin ima 27 godina i često je nazivan američkim Harukijem Murakamijem, a mnogi ga porede sa kultnim norveškim piscem Erlendom Luom, čuvenim Bretom Istonom Elisom, pa i Endijem Vorholom.

"Iiii iii iii" je Linov prvi roman nakon kojeg je usledio "Shoplifting From American Apparel" (Krađa u radnji 'Američko odevanje') , koji je potvrdio njegov status kultnog pisca urbane čitalačke publike širom sveta. Najnoviji roman, "Ričard Jejts" izlazi u septembru ove godine. Linove knjige prevedene su na nemački, japanski, španski, norveški, francuski, korejski i kineski jezik.

2024 © - Vesti online