Utorak 31.08.2010.
08:00
Tanjug

Spisak lekova čija je neškodljivost sporna

Među ovim lekovima našli su se i lek protiv raka "herceptin" kompanije "Roš" i lek za srce "multak", koji proizvodi firma "Sanofi Aventis", prenosi Rojters.


Na ovoj listi su i medikament "implanon" za kontrolu začeća, koji proizvodi kompanija "Merk", antibiotik "kleocin" kompanije "Fajzer" i "afinitor" kompanije "Novartis".


Tu su i lek za regulisanje žuči "ulorik", kompanije "Takeda", zatim lek protiv anemije "ferahem", firme "AMAG farmasjutikalz", kao i medikament za vezivanje fosfata "fosrenol" kompanije "Šajer".


U većini slučajeva FDA daje malo nagoveštaja o tome kakve su sumnje u pitanju. Obično samo navede da i dalje proučava problem da bi odredila postoji li potrebna za nekom "regulativnom akcijom".


Međutim, za lek protiv visokog holesterola "zokor" firme "Merk" i za "invirazu", lek za sidu kompanije "Genetek" (filijale "Roša"), FDA je već ranija iznela nešto preciznija upozorenja o bezbednosti.


Navedeno je i da medikament protiv bola "nucinta", kompanije "Džonson i Džonson" izaziva rizik od konvulzija, halucinacija i tzv. "serotoninskog sindroma".


FDA je na rečeni spisak stavila i lekove protiv čira iz grupe omeprazola, navodeći da oni mogu da izazovu smanjenje sadržaja magnezijuma u krvi.

2024 © - Vesti online