Ponedeljak 30.08.2010.
14:06
Tanjug

Tužilaštvo: "Oluja" je proterivanje Srba

Tužilac Alan Tiger je kazao da je hrvatska vojska 4. avgusta 1995. započela operaciju čiji je cilj bio vraćanje teritorija koje su bile pod kontrolom Srba od 1991. godine.


Nije sporna namera oslobađanja nego namera da se politički vrh okoristi tom okolnošću da eliminiše srpsko stanovništvo Krajine, naveo je Tiger, prenele su agencije.


"Gradovi i sela, među kojima su bili Knin, Benkovac Obrovac i Gračac, granatirani su od pet sati ujutro. Ljudi koji su tamo živeli i međunarodni promatrači uvideli su da su napadi usmereni protiv civila i civilnih ciljeva. Nijedno mjesto nije bilo sigurno", rekao je Tiger.


Međutim, stanovnici tada nisu znali da su napadi bili rezultat naredbe generala Gotovine da treba napadati i gradove, izdate posle sastanka tadašnjeg vrhovnog zapovednika Franje Tuđmana i njegovih saradnika, među kojima su bili i ministar obrane Gojko Šušak, generali Gotovina i Markač, dodao je tužilac.


On je, kako su navele agencije, kazao i da je na tom sastanku razgovarano o važnosti primoravanja civila na beg.


Posle bekstva većine Srba, uvedene su administrativne i druge mere koje su onemogućile povratak Srba, a srpske kuće i poljoprivredna dobra pljačkali su i palili vojnici Gotovine i Markača, dok su preostali civili ubijeni, rekao je Tiger.


Izvođenje završne reči tužilaštva i odbrane u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" počelo je danas pred Haškim tribunalom i biće završeno u četvrtak 2. septembra, saopštio je Tribunal.


Trojica generala su optužena za zločine počinjene tokom i nakon operacije "Oluja" na području bivše Republike Srpske Krajine - koje je bilo pod zaštitom Ujedinjenih nacija - u avgustu 1995. godine.


Tužilaštvo je zatražilo da se Gotovina osudi na 27, Markač na 23, a Čermak na 17 godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu za svu trojicu.


Tužilaštvo će za iznošenje završne reči imati na raspolaganju šest sati, a tri tima odbrane po dva i po sata.


I tužilaštvo i odbrana (sva tri tima zajedno) potom će imati po sat vremena za prigovor, saopštio je Haški tribinal.


Suđenje je počelo 11. marta 2008, a završeno 11. juna ove godine. Tokom 303 dana, koliko je suđenje trajalo, svedočili su 81 svedok tužilaštva i 57 svedoka odbrane (25 za Gotovinu, 19 za Čermaka i 13 za Markača), a na zahtev Sudskog veća pozvano je još sedam svedoka.

2024 © - Vesti online