Ponedeljak 30.08.2010.
10:07
Tanjug

Hejg u Beogradu menja srpsku rezoluciju?

Vilijam Hejg
 

Šef britanske diplomatije dolazi u Srbiju nekoliko dana posle posete nemačkog ministra spoljnih poslova Gvida Vestervelea, koji je u Beogradu izjavio da rezoluciju o Kosovu treba uskladiti sa stavovima Evropske unije, da o njoj pre svega treba razgovarati u Briselu, a ne u Njujorku.

Srbija je izrazila spremnost da obavi konsultacije o eventualnim izmenama rezolucije koju je podneta Generalnoj skupštini UN.

Predsednik Boris Tadić je juče izjavio da je Srbija spremna da razgovara u Briselu i Vašingtonu o mogućnostima izmena teksta rezolucije o Kosovu i Metohiji. On je, međutim, naglasio da će eventualne izmene ostati na liniji nacionalnih interesa države Srbije.

Tadić je najavio da će dve delegacije Srbije ovih dana posetiti Brisel i Vašington i obaviti konsultacije o rezoluciji, ali je istovremeno isključio mogućnost kompromisa o priznavanju nezavisnosti Kosova.

"Srbija nikada neće priznati Kosovo", naglasio je predsednik Tadić."To je crvena linija pre koje nećemo preći", dodao je on.

Posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu, Srbija je podnela nacrt rezolucije o Kosovu i Metohiji koja bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 9. septembra.

2024 © - Vesti online