Nedelja 18.10.2009.
09:27
Tanjug

Srpski film u Zagrebu

Ovogodišnji Zagreb film festival koji se održava se od 18-24. oktobra, ugostiće 90 filmova u 160 projekcija. Među njima je svoje mesto našlo i nekoliko ostvarenja srpske kinematografije.

Najpoznatiji od njih je "Obični ljudi" (Ordinary people) Vladimira Perišića, dobitnik nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film i najboljeg glumca, kao i nagrade FIPRESCI koju dodeljuju filmski kritičari.


"Obični ljudi" će se u okviru glavnog programa uz 10 dugometražnih filmova takmičiti za nagradu Zlatna kolica i nagradu od 5.000 evra. Za nagradu u glavnom programu će ravnopravno konkurisati i 15 kratkih igranih filmova, kao i 13 dokumentaraca.


Među dokumentarnim filmovima biće van konkurencije prikazan i film
"Fank-i-lastiš Crnog Zuba," režisera, scenariste i producenta Dušana Kojića - Koje, harizmatičnog tvorca beogradskog benda "Disciplina Kičme".


Uz već tradicionalne programe "Moj prvi film" - prvih dela poznatih režisera, "Velikih pet" u kojima se prikazuju najgledaniji filmovi u najvećih pet evropskih kinematografija, "Matineje" i "Vip Bibijada," ove godine se uvode i programi "Odvažni producenti", "Omnibusi o gradovima" i "Film kao
propaganda".

plakat za američki film režiserea Luja Kinga "Chetniks!" iz 1942. godine

U okviru tog programa prikazaće se i film "Vukovar - jedna priča" Bore Draškovića, ali i na ovim prostorima dugo sakrivani holivudski hit "Četnici - Borbena gerila" (The Chetniks), američkog režisera Luja Kinga (Louis King) iz 1942. godine.

Naravno, program ovakvog sadržaja gotovo je nezamisliv bez ostvarenja snimljenih za potrebe Trećeg Rajha, pa će tako i u Zagrebu biti prikazano nezaobilazno delo "Trijumf volje" iz 1935. godine, Hitlerove omiljene autorke Leni Rifenštal.


Jedna od članova žirija dugometražnog i kratkometražnog igranog filma je producentkinja prof. Jelena Mitrović iz Beograda.


Igrani i dokumentarni filmovi iz Srbije koji su se prikazivali na ranijim ZFF-ovima, imali su nakon njih i redovne projekcije u bioskopu "Europa" i
drugim bioskopima i izazivali neuobičajeno veliko interesovanje publike.
 

2024 © - Vesti online