Nedelja 29.08.2010.
19:36
Tanjug

Perović: Amfilohijevi stavovi o jeziku neprihvatljivi

Crkva ne sme da se bavi državnim pitanjima: Milenko Perović



Mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije, u otvorenom pismu predsedniku Filipu Vujanoviću i premijeru Milu Đukanoviću, upozorio je na diskriminaciju većine od 63 odsto Srba i Crnogoraca, koji su se izjasnili da je njihov jezik srpski.


Perović smatra da uvođenje crnogorskog jezika kao službenog ne može biti uzrok podela u Crnoj Gori, a da se crkva ne bi smela baviti državnim pitanjima.


"Utoliko pre što ta izjava dolazi od jednog sveštenog lica, a poznata je stvar da u modernim društvima sveštena lica kao i predstavnici bilo koje religije, ne smeju da se bave politikom", rekao je on Radiju "Antena-M".


Perović je kazao da bi u krajnjoj liniji bilo veoma zanimljivo kada bi to svešteno lice "povuklo svoju firmu iz Crne Gore".

Mitropolit Amfilohije

"Da vidimo da li bi to povećalo ili smanjilo podele u Crnoj Gori. Ja mislim da bi suštinske podele u Crnoj Gori prestale nestankom te firme", kazao je Perović.
Skupština Crne Gore usvojila je početkom meseca izmene i dopune Zakona o obrazovanju, kojim je crnogorski jezik uveden u obrazovni sistem počev od ove školske godine.


Zakon je usvojen uprkos upozorenjima opozicije, koja je napustila zasedanje prilikom glasanja, i dela javnosti, da zakon neće moći da se primenjuje u praksi jer ne postoji minimalni uslovi - kadrovi, udžbenici, kao ni nastavni planovi i programi.

2024 © - Vesti online