Nedelja 29.08.2010.
10:55 >> 11:26h
Srna, Tanjug

CG: Proslava 100-godišnjice kraljevine bez princa

Kralj Nikola i Vlada u izbeglištvu u Bordou u Francuskoj

Dok su predsednik i premijer Crne Gore Filip Vujanović i Milo Đukanović kategorično tvrdili da se Crna Gora nije neodgovorno ponela prema svojoj dinastiji, predsednik parlamenta Ranko Krivokapić jučerašnju proslavu je nazvao faličnom, a odnos Vlade prema dinastiji Petrović nesenzitivnim.

Đukanović smatra da je aktuelna politička elita doprinela rehabilitaciji crnogorske dinastije, a u velikoj meri i ispravljanju nepravde koju su Petrovići doživeli.

"Žao mi je što princ Nikola nije tu. Smatrao sam, a i dalje smatram da mu je mesto ovde. Ne delim njegov sud da se Crna Gora neodgovorno odnosi prema dinastiji i njenoj ulozi u istoriji", rekao je sinoć Đukanović.

Vujanović je rekao da je ubeđen da su ministar pravde i Vlada uvek bili spremni da na jedan pažljiv način saslušaju i vide sugestije princa.

"Odnos princa je njegov lični odnos, nema potrebe da ga komentarišem, žao mi je što nije tu, ali sam ubeđen da su Ministarstvo pravde i Vlada učinili sve da maksimalno ispoštuju standard kotiranja i tretiranja dinastije u republikanskim državama", kaže Vujanović.

Princ Nikola Petrović Njegoš


Vujanović je sinoć na Cetinju rekao da je poslednji suveren iz dinastije Petrović "tragično poverovao" da njegova država ne može doživeti "nezasluženu nepravdu" i biti likvidirana, kao što je to učinjeno pre devet decenija.

"To je ljudski razumljivo, ali državnički opasno", rekao je Vujanović na skupu u Vladinom domu na Cetinju, u istoj palati u kojoj je 28. avgusta 1910. knjaz Nikola proglašen za kralja.

Knjaz-kralj Nikola je Crnom Gorom vladao od 1860. do 1916. godine, kada je morao da napusti Crnu Goru i ode u izbeglištvo, prvo u Italiju, a zatim u Francusku, gde je i umro 1921. godine.

Posmrtni ostaci kralja Nikole preneseni su iz San Rema u Crnu Goru 1. oktobra 1989. godine.

2024 © - Vesti online