Nedelja 29.08.2010.
03:39
Srna

Austrija: Protesti zbog dvojezične etikete za mleko

Nezadovoljni Austrijanci tvrde da će dvojezični natpisi na pakovanjima mleka, ohrabriti Turke koji žive u Austriji da ne uče nemački jezik i da formiraju odvojeno društvo.

Austrijski proizvođač mleka "Noem" ponudio je dvojezična pakovanja u oko 300 supermarketa u kojima često kupuju pripadnici turske zajednice.

Međutim potrošačka služba kompanije zasuta je nezadovoljnim reakcijama austrijskih potrošača, a ovo pitanje postalo je goruća tema na veb sajtovima mnogih medija.

"Ne razumem ove reakcije. U interesu je austrijske privrede i poljoprivrede da mi prodamo naše proizvode", rekao je ministar poljoprivrede Nikolaus Berlakovič.

Grupa na društvenoj internet mreži "Fejsbuk" koja poziva na bojkot proizvoda firme "Noem" prikupila je oko 2 260 pristalica.

Oko 240 000 ljudi turskog porekla živi u Austriji koja ima 8,3 miliona stanovnika. Turska zajednica često je "meta" ekstremne desnice, koja je treća po snazi politička grupacija u zemlji i koja je osvojila skoro 30 odsto glasova na izborima 2008. godine.

Ovaj protest zbog pakovanja mleka usledio je nekoliko dana nakon nesuglasica oko planove muslimanskih institucija da, u Austriji, povećaju broj džamija sa minaretom.

2024 © - Vesti online