Nedelja 29.08.2010.
02:44
Vestionline

BBC protiv Skaja

Rupert Mardok

Direktor BBC smatra da porodica Mardok u Britaniji uživa medijsku moć bez presedana, ne samo kao vlasnik uticajne TV mreže, već zahvaljujući i listovima poput Tajmsa i najtiražnijeg britanskog tabloida San.


Gardijan podseća da je na istom tom sajmu, godinu dana radnije, sin Ruperta Merdoka, Džems, napao BBC, optužujući ga za "halapljivost i ambicije od kojih se čovek ježi".


Tompson je, nastavlja Gardijan, sada uzvratio da BBC nikada nije bio popularniji i da ga TV pretplatnici izuzetno cene.


Zanimljivo je da Tajms, koji je u Mardokovom vlasništvu, uopšte nije preneo deo Tomsonovog govora o ''BSkajB'' i drugim odeljenjima Merdokove medijske korporacije News Corp.


Tajms, umesto toga, prenosi samo delove predavanja koji se odnose na obećanje direktora BBC da će, u sklopu mera sveopšte štednje u zemlji, sprovesti brze i duboke rezove, i da će BBC morati da napuste i neki od vodećih ljudi.


Konzervativni Dejli telegraf zato u uredničkom komentaru optužuje BBC da "ne shvata poruku".

Mark Tompson

List ocenjuje da su Tompsonove pohvale na račun BBC bile u "severnokorejskom" stilu.


Mi ne tvrdimo da je veliki deo programa BBC nije dobar, piše autor komentara u Dejli telegrafu, ali nije ni blizu toliko dobar kako se to tvrdi u "Tompsonovom komičnom govoru".


Mi takođe ne poričemo da će TV pretplata ostati na snazi još neko vreme, ali jednog dana biće izbrisana u eksploziji mnoštva izbora na digitalnom tržištu, zaključuje se u komentaru Dejli telegrafa.


Indipendent, takođe u uredničkom komentaru, upozorava međutim da je važno imati na umu da najagresivniji protivnici BBC, poput Ruperta Merdoka, nisu samo obični posmatrači zabrinuti za društveno dobro, već da imaju "itekako velike i vrlo jasne komercijalne interese".


Porodica Mardok odavno sanja o tome da BBC svede na skromnog proizvođača vesti, dokumentarnih i umetničkih programa, a da veoma unosne sektore sporta i popularnih zabavnih programa prepusti njima, piše Independent, prenosi BBC.

2024 © - Vesti online