Subota 28.08.2010.
18:12
Srna

Obama: Završiću rat u Iraku

Irak je slobodan da krene svojim putem: Barak Obama

Obama, koji je na odmoru na ostrvu Martas Vinjard u Masačusetsu, rekao je u svom nedeljnom obraćanju naciji da se "rat u Iraku bliži kraju" i obećao da će se država pobrinuti za vojnike koji se vraćaju kućama.

SAD nedavno su smanjile broj vojnika u Iraku na manje od 50 000 što je pomoglo Obami da ispuni obećanje da će okončati rat u toj zemlji koji je pre više od 7 godina pokrenuo njegov prethodnik Džordž Buš.

Bela kuća je najavila da će Obama u utorak, 31. avgusta u obraćanju naciji iz Ovalnog kabineta govoriti o povlačenju vojnika.

"U utorak, nakon više od sedam godina, SAD okončaće svoju borbenu misiju u Iraku i preduzeti značajan korak napred u odgovornom okončanju rata u Iraku", rekao je Obama.

Obama je dodao da su SAD vratile kućama više od 90 000 vojnika od kada je on predsednik, kao i da su Iračani preuzeli vođstvo u bezbednosnim operacijama u mnogim delovima zemlje.

"U narednim mesecima naši vojnici nastaviće da podržavaju i obučavaju iračke snage, deluju u kontraterorističkim misijama i štite naše civilne i vojne napore", rekao je Obama.

Obama je istakao da je suština u tome da je okončan rat u Iraku. "Kao bilo koja suverena, nezavisna država Irak je slobodan da krene svojim putem i krajem naredne godine svi naši vojnici biće kući", rekao je Obama.

2024 © - Vesti online