Ponedeljak 16.11.2009.
13:27 >> 17:15h
Tanjug

Sahrana patrijarha u četvrtak u 13 sati

Epsikop bački Irinej

Prema rečima episkopa Irineja, koji se novinarima obratio pred tronom svetog Save u Srpskoj patrijaršiji, prethodno će tog dana biti održana zaupokojena liturgija u Spomen-hramu Svetog Save, koja će početi u 7.30 sati.

U nastavku liturgije, kako je rekao episkop Irinej, oko 11 sati biće služeno opelo patrijarhu Pavlu, koji je preminuo juče na Vojno-medicinskoj akademiji.

Dolazak vernika iz Crne Gore na sahranu

Podgorički paroh Velibor Džomić najavio je da će oko 2.000 vernika iz Crne Gore organizovano doputovati, vanrednim vozom, u Beograd da bi prisustvovali sahrani patrijarha Pavla.


Vanredni voz krenuće u sredu uveče u 22 sata iz Bara, a za prisustvo ispraćaju poglavaru Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori vlada veliko interesovanje.


Džomić je rekao da se u svim crkvama Mitropolije crnogorsko-primorske služe liturgije i da u hramove dolaze vernici koji pale sveće za dušu Njegove svetosti.


Povodom smrti patrijarha Pavla, ambasada Srbije u Podgorici otvorila je knjigu žalosti u koju građani mogu da se upisuju od 10 do 15 sati.

Pojedine opozicione partije uputile su telegrame saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti patrijarha Pavla, a Narodna stranka pozvala je crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića i premijera Mila Đukanovića, da proglase "bar jedan dan žalosti u Crnoj Gori".


Patrijarh Pavle bio je vrhovni poglavar jedine kanonske Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih episkopija Srpske pravoslavne crkve, koje deluju u Crnoj Gori, naveo je predsednik NS Predrag Popović u pismu predsedniku i premijeru.


Popović je ocenio da bi Crna Gora time ispoštovala svog verskog poglavara, koji je zadužio delom, rečju i životom svetitelja, i Vujanovića i Đukanovića pozvao da "ne zaborave, da nije bilo Pravoslavne crkve, ne bi bilo ni današnje Crne Gore kojom upravljaju".

NS i Srpski nacionalni savet uputili su saučešća Svetom arhijerejskom sinodu SPC i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju poručivši da je "patrijarh životom po svetom jevanđelju svim Srbima, i onima koji su hteli da čuju, pokazivao da je i u smutnim vremenima kakvo je naše, moguće biti istinski čovek".

Saučešće beloruskog predsednika

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uputio je u ime građana te zemlje i svoje lično ime predsedniku Srbije Borisu Tadiću i celom narodu Srbije izraze saučešća povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla.


„Sa dubokim žaljenjem u Belorusiji smo primili vest o smrti svetog patrijarha srpskog Pavla, koja predstavlja nenadoknadiv gubitak za pravoslavni svet“, navedeno je u Lukašenkovoj poruci, prenela je pres služba beloruskog predsednika.


Lukašenko je naveo da je Njegova svetost patrijarh Pavle bio inicijator i organizator izgradnje novih crkava i inspirator radova na očuvanju pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji.


„Tokom godina poglavarstva, patrijarh je zadobio ogromno uvažavanje zbog predanosti hrišćanskoj veri, skromnosti, strpljenju i istinskoj ljubavi prema ljudima“, istakao je predsednik Belorusije i dodao da patrijarh SPC „nije slučajno postao simbol duhovnog jedinstva srpske države“.

Saučešće nemačke kancelarke

Nemačka kancelarka, Angela Merkel, je u razgovoru sa Borisom Tadićom koji boravi u Berlinu, izrazila saučešće povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla.

Saučešće Srba iz Hrvatske  

Srpsko narodno veće, kao najviši organ samouprave Srba u Hrvatskoj, izjavilo je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve saučešće povodom smrti patrijarha Pavla, ističući da je "Njegova svetost patrijarh Pavle, duhovnik kakav se retko nalazi i u srećnijim vremenima".


"U doba nesreća i strepnji, u najtežim vremenima u novijoj istoriji srpskog naroda, patrijarh Pavle pronosio je svetlost vere i nadanja u pravednost, mudro opominjući svoje duhovne sledbenike, ali i sve Srbe, kako su ljubav i ljudskost neprocenjivo dobro. Dobro nad svim dobrima", kaže se u izjavi SNV koju je potpisao predsednik Milorad Pupovac.


SNV navodi da će "među svim naslednicima Sv. Save patrijarh Pavle ostati upamćen po svojoj skromnosti, smernosti, materijalnom siromaštvu i beskompromisnoj brizi da svoju Crkvu i sve njene vernika sačuva od velikih izazova, često ostajući skoro usamljen u tim nastojanjima".


"Mi Srbi iz Hrvatske gubimo njegovim tihim odlaskom uzor velikog duhovnog oca. Gojko Stojčević krenuo je kao dečak iz Kućanaca kraj Donjeg Miholjca na put od skoro celog veka, ostavljajući svuda deo svoje blagosti, topline i istinske svetosti. Od crkve u njegovom selu samo je zvonik preživeo sumanuti akt agresije i danas stoji uspravno, kao da svedoči kakva je veličina odatle potekla".


Kako se dodaje, "u nasleđe nam ostaje obaveza da ta crkva ponovo dobije krov za nove naraštaje vernika, kao što svima u srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostaje trajna obaveza čuvanja duha kojega nam je zaveštao Njegova svetost Pavle".


SNV je osim Svetom arhijerejskom sinodu SPC, poslalo izraze saučešća predsedavajućem Saveta SPC u Hrvatskoj mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom i cele Italije Jovanu, episkopu slavonskom Savi i ambasadi Srbije u zagrebu.


SNV, Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", Srpsko privredno društvo "Privrednik", Zajedničko veće opština iz Vukovara i Samostalna demokratska srpska stranka će u sredu, 18. novembra, održati komemoraciju u patrijarhovom rodnom selu Kućancima.

 

2024 © - Vesti online