Subota 28.08.2010.
15:36
Tanjug

U planu formiranje nove baze podataka o Srbima u rasejanju

Ministarstvo za dijasporu



U pripremi su i programi povratka stručnjaka, privremenih radnih ugovora, profesionalne podrške, konsultacija, razmene studenata, univerzitetskih nastavnika i etabliranih stručnjaka, koji će biti pokrenuti do kraja godine.


Iz Ministarstva su ukazali da ti programi, uz već pokrenute projekte letnjih kampova i letnjih praksi, zaokružuju sistem podrške države Srbije visokoobrazovanim predstavnicima dijaspore, kojima se podstiče cirkulacija umesto trajne migracije.
Jačanje naučnog, tehnološkog, kulturnog i prosvetnog razvoja zemlje, korišćenjem znanja i veština na daljinu visokoobrazovne radne snage koja je otišla iz Srbije biće, kako je navedeno, suština tih programa.


Za njihovu realizaciju, pored Ministarstva za dijasporu, zadužene su organizacije u dijaspori i Međunarodna organizacija za migracije.


Programi bi, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, trebalo da doprinesu sprečavanju daljeg odliva kvalitetnih i visokoobrazovanih kadrova u inostranstvo, ali i stvaranju kvalitetne dijaspore i izgradnji njenih organizacionih kapaciteta.

2024 © - Vesti online