Subota 28.08.2010.
11:19
Tanjug

Gas poskupljuje za 20 odsto?

"Sve je spremno za podnošenje zahteva Agenciji za energetiku. Kada će se to i desiti, ne mogu da kažem jer trenutno traju političke konsultacije oko toga kako će poskupljenje uticati na ekonomsku situaciju u zemlji", kazao je Bajatović.

I ministar energetike Petar Škundrić pre dva dana je rekao da je "u proceduri razmatranje eventualnog poskupljenje gasa“, ali da tom ministarstvu još nije došao nikakav zvaničan zahtev od "Srbijagasa“.

"Teško je reći kada bi to (poskupljenje) moglo da bude, jer je procedura duga. Oni prvo zahtev podnose Agenciji za energetiku, koja svoje mišljenje prosleđuje ministarstvima, a zatim to treba da se nađe na Vladi", rečeno je "Blicu" u tom ministarstvu.

U Agenciji za energetiku kažu da analiziraju sve segmente troškova i mogućnosti poskupljenja, ali dodaju da ne mogu da govore o procentu promene cene, navodi list.

Gas je u Srbiji poslednji put poskupeo u oktobru 2008. godine, i to za čak 60 odsto. „Srbijagas“ je posle toga već u februaru 2009. zatražio novo poskupljenje od 20 odsto, ali je Vlada to odbila.

Na svetskom tržištu se cena gasa formira kvartalno i to na osnovu cene nafte, a kod nas "Srbijagas“ može da zatraži zahtev za promenom cene onda kada se ona promeni za 3,5 odsto.

2024 © - Vesti online