Ponedeljak 16.11.2009.
11:37
Tanjug

Izvinjenje "siročadima Kraljevstva"

"Siročad Kraljevstva" i njihovi potomci okupljeni da čuju izvinjenje za nepravdu koja im je učinjena

U okviru britanskog programa "Deca imigranti", koji je trajao od 1930. do 1970. godine, najmanje 150. 000 dece, koju i danas zovu "siročad Kraljevstva", poslato je iz britanskog kraljevstva u tadašnje kolonije, države Komonvelta, uglavnom u Australiju, Kanadu, Novi Zeland, Južnoafričku Republiku i Zimbabve.

Govorili su im da će tamo živeti bolje, deca su se tome nadala, ali su, većinom, mukotrpno odrastali u institucijama koje su vodile država ili crkve. Deca su zlostavljana, često i seksualno i prisiljavana da rade na farmama. Mnogima su lažno govorili da su siročad, bez ikoga na svetu.

Ukradene generacije

Komentatori ističu da se javno izvinjenje australijskog premijera odnosi i na oko pola miliona australijske domorodačke dece, poznate kao "ukradene generacije", koja su isto bila izložena zlostavljanju i zanemarivanju, u skladu sa starom politikom asimilacije koja je trajala od 19. veka do kasnih 60-tih godina.


Laburistički premijer Rad se prošle godine javno izvinio Aboridžinima u ime parlamenta. On je započeo mandat na neuobičajen način - domorodačkim plesom starosedelaca Aboridžina. Premijeru je tom prilikom uručen "štap poruke" - simbol dobrodošlice među Aboridžine.

"Izgubljene generacije" aboridžinske dece u kampovima za asimlaciju

"Vama kojima smo govorili da nemate roditelje, koji ste dovedeni u ovu zemlju bez njihovog znanja ili pristanka, priznajemo da smo vas lagali, da smo lagali vaše majke i očeve i priznajemo da smo vam naneli beskrajnu bol, do kraja života", rekao je australijski premijer.

Skupu u Kanberi je prisustvovalo više od 1.000 nekadašnje dece, prisilnih emigranata u Australiju. Njih danas u Australiji ima još oko 7.000 i skoro niko od njih ne zna svoje prave korene.

I vlada Velike Britanije je ovih dana najavila da će se javno izviniti što je tokom 20. veka u bivše kolonije poslala na hiljade siromašne dece, često bez znanja roditelja. Međutim, javno izvinjenje u Australiji bilo je brže, što komentatori ocenjuju kao sramotu za britanskog premijera Gordona Brauna koji takav čin planira za iduću godinu.

2024 © - Vesti online