Petak 27.08.2010.
23:59
Tanjug

Očuvati identitet i Hrvata i manjina

Ivo Josipović

Sisačko-moslovački župan Marina Lovrić u obraćanju prisutnima, kojih je bilo više od 4.000, među kojima i visoki drzavni zvaničnici, naglasila je da nacionalne manjine od 2005. godine učestvuju u upravljanju županijom i radu županijskih organa ističući da u ovoj županiji nije bilo ozbiljnijih međunacionalnih incidenata.


Prisutnima su se obratili i načelnik opštine Lipovljani Mario Ribar i državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu turizma Željko Lenart koji su ukazali na turistički potencijal Lipovljana u kojima uz Hrvate živi i 11 nacionalnih manjina.


Pre nastupa folklornih ansambala Josipović i Lovrićeva su obišli štandove nevladinih organizacija i udruženja nacionalnih manjina, među njima i srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" čiji ansambl narodnih igara iz Vukovara učestvuje u programu.


 

Osim što je probao kulinarske specijalitete Josipović je na štandu "Prosvjete" na poklon dobio i bocu rizlinga.


Posle podne je održan i okrugli sto "Nacionalne manjine - suživot, interkulturalnost i multikulturalnost naciolanih manjina u Hrvatskoj", čija je uvodničarka bila poslanica Čeha i Slovaka Zdenka Čuhnil koja je naglasila da se nakon 1991. procenat nacionalnih manjina značajno smanjio i sada iznosi 7,42 odsto.


U radu okruglog stola Marine Lovrić učestvovali su i vicepremijer Slobodan Uzelac, predsednik Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Polnauer, savetnik predsednika Josipovića Vladimir Lončarević, zamenik županice iz redova Srba Milan Oblaković, predsednik Prosvjete Čedomir Višnjić i drugi predstavnici manjinske samouprave i manjinskih organizacija.


"Jedan od naših zadataka je uklanjanje jaza između zakona koji regulišu prava nacionalnih manjina i njihove primene u praksi", rekao je Uzelac, dok je Polnauer izjavio da nacionalne manjine u narednog godini čekaju i popis stanovništva i izbori za manjinsku samoupravu.

2024 © - Vesti online