Ponedeljak 16.11.2009.
11:15
Tanjug

H1N1: Zašto vakcina nije besplatna?

Ona je upitala zašto bi građani, ako nisu u prioritetnoj grupi, plaćali pet evra za vakcinu, koja predstavlja meru prevencije, kada se te vakcine nabavljaju sredstvima Republičkog zavoda zdravstvenog osiguranja, odnosno sredstvima iz zajedničke zdravstvene kase u koju svi građani ulažu svakog meseca.

"Ljudi imaju nedoumica, pogotovo roditelji, da li vakcinu treba da prime deca od šest meseci, tri ili četiri godine", rekla je Markovićeva za RTS i dodala da je u uputstvu na sajtu proizvođača vakcine "Novartisa" navedeno da je vakcina predviđena samo za decu stariju od četiri godine.

Novartis i dalje pod budnim okom srpske javnosti

"Postoji i niz drugih nedoumica i nejasnoća, "informativnih dezorijentacija" i dilema u pogledu toga ko treba da primi vakciju, da li su i kome zašitne maske potrebne", rekla je Markovićeva i napomenula da bi informacije trebalo da budu "očišćene" od stručnih izraza i razumljivije.

Govoreći o nabavci vakcina, Markovićeva je rekla da se stiče utisak da je "medijska galama" doprinela tome da neko zaradi više novca i to na način koji nije dovoljno transparentan.

Markovićeva, koja je i novinar, rekla je da se uglavnom čuje samo ono što govore lekari, a da je bilo malo prilike da se čuju i građani i njihove zamerke.

2024 © - Vesti online