Ponedeljak 16.11.2009.
10:33
Tanjug

Radnici blokirali prugu kod Lapova

Radnici kombinata "1. maj" traže da se ispuni dogovor koji je postignut letos sa nadležnim ministarstvima o isplati zaostalih zarada, doprinosa, kao i da se pokrene proizvodnja i obezbede sredstva za socijalni program.

Blokada pruge će, kako su najavili, trajati do 14 časova, a protest će biti nastavljen i u utorak ukoliko im se ne obrati niko iz Vlade Srbije.

Apel "Železnica Srbije"

 

Zbog blokade železničke pruge Beograd-Niš, koja je na međunarodnom putnom pravcu, železnički saobraćaj duž Koridora 10 trenutno je u prekidu i sada stoje jedan međunarodni, dva putnička i dva teretna voza, saopštile su "Železnice Srbije".


"Železnice Srbije" ističu da zbog nastale situacije trpe ogomne materijalne štete od više desetina miliona dinara i da su zbog blokade prinuđene da plaćaju ogromne nadoknade zbog kašnjenja teretnih vozova.

 

"Budući da je protest najavljen i za sutra, još jednom apelujemo da se železnica i njeni objekti ne koriste za rešavanje socijalnih pitanja", navodi se u saopštenju.

 

Radnici kombinata su danas peti put od proleća blokirali prugu protestujući zbog neipunjenja zahteva. Radnici GIK-a "1. maj" iz Lapova bili su u štrajku od 6. aprila do 24. jula ove godine, a protest je okončan sporazumom sa Vladom Srbije da se namire dugovanja radnicima i pokrene proizvodnja.
 

Predstavnik radnika u tom kombinatu Novica Markovića, rekao je da se radnicima tog preduzeća pridružio i jedan broj radnika firme "Kraguj" iz Batočine, koje je, kako je rekao. "poslodavac poslao kući bez socijalnog programa, a poslovni prostor izdao pod zakup".

2024 © - Vesti online