Petak 27.08.2010.
16:12
Vestionline

Panika u Austriji: Dvoje zaraženo superbakterijom!

Gen, nazvan NDM-1, već je veoma rasprostranjen u Indiji, a njegovo prisustvo sve češće se opaža u Britaniji i drugim evropskim zemljama, kao i u Kanadi, SAD i Australiji, objavljeno je nedavno u britanskom medicinskom časopisu Lanset.

Lekari sa Medicinskog fakulteta u Gracu otkrili su prisustvo tog gena kod dve osobe za koje se veruje da su zaražene u bolnicama u inostranstvu.

Jedna osoba iz Pakistana izlečena je prošle godine na univerzitetskoj bolnici u Gracu i otpuštena u dobrom zdravstvenom stanju.

Druga osoba, poreklom sa Kosova, još se nalazi pod nadzorom lekara u toj bolnici, ali nije navedeno gde se ta osoba zarazila.

Gen koji može da se prenosi među različitim bakterijama i učini ih otpornim na antibiotike u Velikoj Britaniji je otkriven kod osoba koje su se vratile iz Indije ili Pakistana, gde su podvrgnute hirurškim intervencijama.

Naučnici smatraju da će se gen verovatno proširiti po svetu pošto mnogi Evropljani i Amerikanci putuju u ove azijske zemlje i koriste usluge tamošnjih hirurga.

2024 © - Vesti online