Ponedeljak 16.11.2009.
07:15
Vestionline

Građani odaju počast patrijarhu Pavlu

Ispred Saborne crkve u Beogradu građani od nedelje uveče čekaju kako bi odali poslednju poštu poglavaru Srpske pravoslavne crkve.


U znak žalosti za upokojenim patrijarhom, sve do sahrane u četvrtak, 19. novembra, u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve biće služen pomen, a crkvena zvona će se oglašavati na svaki sat.

Patrijarh Pavle, po sopstvenoj želji, biće sahranjen u manastiru Rakovica, a opelo će prethodno biti održano u hramu Svetog Save na Vračaru. Odbor za sahranu, formiran na sednici Sinoda, utvrdiće sve detalje sahrane.

Povodom smrti njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, Vlada Srbije je proglasila trodnevnu žalost u Srbiji, a dani žalosti su 16, 17. i 18. novembar.

Državnim zastavama spuštenim na pola koplja, minutom ćutanja i prilagođenim medijskim programima povodom trodnevne žalosti, biće odata pošta preminulom patrijarhu Pavlu.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je upokojenje srpskog patrijarha Pavla izuzetno težak gubitak za srpski narod, državu i Srpsku pravoslavnu crkvu i da je ovo trenutak kada nam je više nego ikad potrebno jedinstvo.

Poslednju počast patrijarhu odali su i premijer Mirko Cvetković i članovi Vlade Srbije.

Odmah po objavljivanju vesti o smrti patrijarha, oglasila su se zvona i na svim manastirima i crkvama na Kosovu i Metohiji, gde je njegova svetost, kao episkop raško-prizrenski službovao decenijama.

I u svim pravoslavnim hramovima u Bosni i Hercegovini oglasila su se zvona i služeni su parastosi. Veliki broj vernika dolazio je u hramove kako bi zapalili sveće za pokoj srpskog patrijarha.

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da će danas biti održane liturgije, i da zvona za upokojenje patrijarhove duše odjekuju Cetinjem i celom Crnom Gorom.

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle umro je u nedelju u 10.45, u snu, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u 96. godini.

2024 © - Vesti online