Petak 27.08.2010.
13:19
Tanjug

Vestervele nas ponižava u Beogradu?!

 Predsednik Srbije Boris Tadić sa Vesterveleom u Beogradu
 

"Vestervele je jasno stavio do znanja da EU zahteva da se Srbija odrekne Kosova i Metohije i pokazao da će Brisel nastaviti da vodi politiku koja brutalno urušava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije", kaže se u saopštenju.

Radikali upozoravju režim da bi svaki dogovor sa EU u vezi sa rezolucijom koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predstavljao ugrožavanje vitalnih državnih i nacionalnih interesa.

"Ponovo pozivamo Tadićev režim da odustane od pogubne politike evrointegracija i okrene se zemljama koje poštuju međunarodno pravo i teritorijalnu celovitost Srbije", ističu u SRS.

I predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocenio je danas da način na koji se Evropska unija odnosi prema Srbiji i saopštavanje u Beogradu da je granica Srbije nasilno promenjena i da je to realnost koja se mora prihvatiti, predstavlja "suštinsko ugrožavanje državnih interesa i grubo omalovažavanje države Srbije".


"Ovakav odnos EU prema našoj zemlji zapravo govori da EU ne gleda na Srbiju kao na državu i svog budućeg ravnopravnog člana, već kao na teritoriju koja se može nasilno prekrajati", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi.


On je ocenio da se nikada do sada na otimanju teritorije nije zasnivao normalan i ravnopravan odnos između država, tako da time što EU prisiljava Srbiju da uspostavlja dobrosusedske odnose sa lažnom državom Kosovo govori da pravi cilj EU i nije da još dugi niz godina Srbija postane njena članica.


"Država koja se odriče dela svoje teritorije ne može zasluživati ničije poštovanje pa ni EU, nego samo trajno potcenjivanje i ponižavanje", smatra Koštunica.


On je ocenio da odgovor Srbije na sve ove grube pritiske treba da bude da se nikada nijedna evropska država nije pod pritiskom odrekla dela svoje teritorije niti je priznala nasilnu promenu svojih granica.


"Ono što važi kao pravilo za sve evropske države mora važiti i za Srbiju", istakao je Koštunica u izjavi koju prenosi Informnativna služba DSS.

2024 © - Vesti online