Petak 27.08.2010.
09:44
Vestionline

Najlepša jezera na svetu: Plitvice prve, Bled deseti

Kriterijumi za ulazak na listu su bili nadmorska visina na kojoj se nalaze, dubina, prozirnost vode, kao i ambijent koji upotpunjuju kada se posmatraju iz okoline. Prenosimo utisak koji su Plitvice i Bled ostavili na reportera Yahoo-a.

Plitvička jezera

Veliki slap na Plitvičkim jezerima

Ovih 16 plavo-zelenih jezera, sakrivenih gustom vegetacijom i povezani stotinama vodopada, mogu bez dodataka biti scenografija za sledeći nastavak filma "Park iz doba Jure“.


Radi avanture i "ubistvenog“ pogleda počnite od nižih jezera i polako se uspinjite uz drvene stepenice koje se ponekad pretvaraju u nezgodnu stazu. Zastanite kod Velikog slapa, bele vode koja se obrušava i sakuplja u tirkiznim bazenima, prizora od koga zastaje dah.


Bled

Alpi, litica, zamak, ostrvo u sred jezera: Bled

Da biste ovo slovenačko jezero videli i doživeli na najbolji naičin popnite se na zamak, koji se nalazi na ivici visoke litice. Svuda oko vas videćete planine -Julianske Alpe i Karavanke. A ispod vas Bledsko jezero sa svojom glavnom atrakcijom, ostrvcetom na kome se nalazi crkva iz 17. veka i upadljivi barokni toranj.

Kada siđete na obalu iznajmite čamac, odveslajte i pošto čujete crkvena zvona zamislite želju pre nego što se vratite na kopno. 

Pored ova Plitvica i Bleda, na isti najlepših svetskih jezera našli su se još i Pejto u Kanadi, vulkansko jezero Atitlan u Gvatemali, Lomond okružen srednjovekovnim zamkovima u Škotskoj, Anesi u Francuskoj, Krater u SAD-u, Nakuru u Keniji i Metson na Novom Zelandu. 

2024 © - Vesti online