Četvrtak 26.08.2010.
23:14
Vestionline

Deportovano još 300 Roma iz Francuske

Policija je smestila 300 Roma u avione koji su poleteli iz Pariza i Liona, u poslednjem talasu deportacija koje fracuska vlada zove "dobrovoljnom repatrijacijom".

Deportacija: Francuske vlasti nastavile su sa "dobrovoljnom repatrijacijom"


Time se broj Roma deprotovanih iz Francuske u toku ove godine popeo na više od 8.000, a francuska policija je zatvorila još jedno prihvatilište za Rome, javio je Rojters.
Deportacija Roma u Rumuniju i Bugarsku sprovodi se u okviru Sarkozijeve operacije protiv kriminala i ilegalne imigracije.


Organizacije za ljudska prava, levičarski Sarkozijevi politički protivnici, pa čak i neki političari iz njegovog konzervativnog tabora kritikovali su njegovu politiku prema imigrantima.


Nadbiskup Pariza Andre Ven-Trua pridružio se kritikama, rekavši da je deportovanje Roma stvorilo "nezdravu klimu", iako država postupa u okviru svojih prava.
"Ne osuđujem zakon, ali primena zakona nije uvek moralno opravdana", rekao je nadbiskup.


Rezultati ispitivanja javnog mnjenja, sprovedenog 24. i 25. avgusta, pokazali su da 48 odsto ispitanika podržava Sakrozijevu politiku, dok je 42 odsto protiv nje.
Romi koji pristanu da odu iz Francuske dobijaju 300 evra i po 100 evra za svako dete, ali mnogi od njih kažu da će se vratiti u tu zemlju.

2024 © - Vesti online