Četvrtak 26.08.2010.
20:58
Srna

Evropljanima EU preko glave

Godišnje istraživanje agencije Evrobarometar sprovedeno je u maju, kada je EU bila pogođena dužničkim problemima i dok su pojedine članice bile u recesiji. Podrška članstvu u EU trenutno je na nivou od 49 odsto, što je za četiri procenta manje nego prošle godine. Analitičari smatraju da je ovo nagoveštaj daljeg pogoršanja ekonomske situacije.

Foto: arhiva

Oko 1.000 ljudi u svakoj državi članici odgovorilo je na pitanje da li je članstvo u Uniji dobra ili loša stvar ili nije ni dobra niti loša za njihovu zemlju. Procenat građana koji su odgovorili da je članstvo ććloša stvar" povećan je na 18 odsto sa prošlogodišnjih 15 odsto.

U Nemačkoj, najvećoj ekonomskoj sili EU koja je tradicionalno naklonjena evropskim integracijama, podrška bloku opala je na 50 odsto. Mnogi Nemci protive se davanju finansijske pomoći ugroženim članicama Unije.

Podrška članstvu u EU među Grcima opala je za 17 odsto i sada je na nivou od 44 procenta. Grčka je zbog velikih dugova dobila finansijsku pomoć od EU i Međunarodnog monetarnog fonda, a morala je i da uvede oštre mere štednje.

Poverenje u institucije EU umanjeno je na 42 odsto sa 48 odsto prošle godine, ali je i dalje veće nego povjerenje u nacionalne parlamente, koji imaju podršku 31 odsto anketiranih. Procenat građana koji smatraju da najteža ekonomska kriza tek predstoji povećan je za jedan procenat, na 55 odsto, a 37 odsto veruje da je kriza već dostigla vrhunac.

2024 © - Vesti online