Četvrtak 26.08.2010.
19:21
Tanjug

Jeremić: Razgovor da, povlačenje rezolucije - ne!

"Spremni smo za konstruktivne razgovore o svemu, pa i o rezoluciji, ali ne možemo da stanemo iza zaključka koji bi eventualno bio donet, a kojim bi se potvrdila nezavisnost Kosova", istakao je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vesterveleom.


Vestervele, koji je ranije danas u Beogradu poručio da postoji šansa za direktne razgovore Beograda i Prištine
, ali da je mesto za to Brisel, a ne Njujork - pošto je "nezavisno Kosova realnost", istakao je posle susreta sa Jeremićem da je "dijalog neophodan".


Na novinarsko pitanje šta Srbija gubi, a šta dobija ako posluša njegov savet, Vestervele je rekao: "Veoma je važno da se pokaže fleksibilnost i spremnost na ustupke, a ne da se ide na konfrontacije."


Po njegovim rečima, EU otvara izuzetno velike šanse za ekonomski i svaki drugi razvoj Srbije, a to je cilj za koji vredi intenzivno raditi. "EU je projekat koji će biti dovršen kad sve zemlje zapadnog Balkana budu njene članice i to je naš cilj", zaključio je nemački ministar.


Jeremić je zahvalio Vesterveleu na podršci na putu ka EU. "Srbija ne može postati član EU bez pune podrške Nemačke i to je od ključnog značaja", kazao je Jeremić i konstatovao da je razumevanje između Berlina i Beograda posle današnjih susreta bolje.


Ministar Jeremić rekao je i da se sa svojim nemačkim kolegom nije složio po svim pitanjima o kojima je danas bilo govora, ali da će se razgovori, naročito oni koji se tiču budućnosti celog regiona Zapadnog Balkana, nastaviti, kao i da su odnosi između Beograda i Berlina danas bolji nego pre ovog susreta.


Gvido Vestervele rekao je da je u Beogradu, sa srpskim zvaničnicima i predstavnicima stranaka iz vlade i opozicije, vodio veoma intenzivne razgovore o konkretnim pitanjima, kao i da je u centru njegove posete bila razmena mišljenja sa predsednikom Borisom Tadićem.


"Želimo da proširimo ekonomske veze na dobrobit obe zemlje i da pozovemo privrednike da investiraju i poboljšaju naše međusobne odnose", rekao je Vestervele.


Vestervele je istakao da Nemačka podržava put Srbije u EU, koji predstavlja "put u političku zajednicu, zbog čega je važno voditi izbalansiranu i spoljnu i unutrašnju politiku".


Nemački ministar dodao je da Srbija treba da ispuni kriterijume EU u koje, između ostalog, spada održanje dobrih odnosa sa zemljama u regionu i rekao da će se, uprkos nizu otvorenih pitanja između dve zemlje, međusobna saradnja na polju evropskih integracija nastaviti.


"Članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u EU doprinosi miru i prosperitetu celog regiona. EU otvara velike šanse za privrednu obnovu i socijalni razvoj, a to je cilj za koji vredi intenzivno raditi, pokazati flaksibilnost i praviti ustupke", smatra Vestervele.


Ministar Jeremić rekao je posle razgovora da Srbija i Nemačka dele stratešku viziju integrisanosti Srbije u evropsku porodicu naroda - bez konflikata.

2024 © - Vesti online