Ponedeljak 16.11.2009.
12:00
O. Đoković - Vesti

"Pink panter" opet odneo dijamante

Pink Panter, čuvena srpska banda kradljivaca dragulja opet je udarila i to usred Pariza, na trgu Vandom.

Dragocenosti nadohvat ruke: Opljačkani salon

Ovog puta nastradao je atelje za izradu nakita "Šomea", slavne juvelirske firme koja je pravila nakit za britansku kraljicu Viktoriju i samog Napolena i njegovu porodicu. Procena plena impozantna je kao i uvek - neobrađeni dijamanti vredni do milion evra.


Vešti razbojnici isplanirali su "akciju" do

Glamur: Sofi Marso ukrašena nakitom "Šomea"

detalja i niko nije mogao da ih zaustavi. Zaobišli su prodavnicu i upali u atelje za izradu nakita do kog su morali da prođu kroz dva tunela. Sat ranije, dvojica lopova oteli su tašnu sa identifikacionim bežom i pas-karticom od službenice draguljarnice kada je ona izlazila iz svog stana u Val-de-Marn. Do "Šomea" su se odvezli skuterima, i maskirani kacigama i naoružani pištoljima upali u prostorije.

Preplašeni službenici nisu pretnju oružjem shvatili olako, pa lopovi nisu imali muke da prođu kroz dva tunela i popnu se na prvi sprat. Tu im je posao olakšala činjenica da su vrata ateljea bila širom otvorena. Za manje od pet minuta pokupili su drago kamenje za

Slučajno ispred juvelirnice


U Višem sudu u Podgorici, na traženje nemačkog pravosuđa, počelo je suđenje Vladimiru Lekiću (32), zvanom Leka, optuženom da je pre šest godina opljačkao juvelirnicu u centru Frankfurta i odneo satove "roleks" vredne miliona evra.
On je, kao što smo pisali, po međunarodnoj poternici uhapšen u Crnoj Gori kao jedan od pripadnika bande Pink Panter. Lekić je na prvom pojavljivanju pred sudom rekao da je u to vreme bio u Beču kod devojke i da je odatle sa njom išao u Nemačku, ali se ne seća da je bio u Frankfurtu. Kada ga je sudija Ana Vuković upitala da objasni otkud on na snimcima sigurnosnih kamera, Lekić je ustvrdio da je čista slučajnost što je baš u vreme pljačke prošao ispred zlatare.

izradu nakita i pobegli su kroz sporedni izlaz.

Brigada za suzbijanje kriminala francuske policije odmah se dala u potragu za pljačkašima, koji su obavili čist posao bez povređenih ali uzalud.


Pink Panteri su i ranije pljačkali u Parizu, krali su dragocenosti čak iz Luvra. Izveli su i najveću pljačku dijamanata u istoriji Francuske, kada su prošle godine ojadili juvelirnicu firme "Hari Vinston" u Parizu i odneli plen vredan neverovatnih 85 miliona evra. U maju ove godine stradale su i komšije "Šomea" na trgu Vandom. Naime, tada je usamljeni razbojnik opljačkao ekskluzivnu juvelirnicu "Šopard" i odšetao sa 15 komada nakita, vrednih deset miliona evra. Za francusku policiji ni tada nije bilo dileme - krivac je Pink Panter.


Čuvena međunarodna banda, koju većinom čine Srbi, ali i Crnogorci i Rusi izazvala je poslednjih godina divljenje čak i policije. Iskusni francuski policajac, jednom prilikom, nije mogao da sakrije koliko je impresioniran kada je rekao: "To je rad umetnika". Policije sveta procenjuju da bandu čini oko 50 pripadnika organizovanih u nekoliko grupa.

Nemci i Francuzi poslednjih meseci hvalili su se da su razbili Pink Pantere, dogodilo se i nekoliko hapšenja, ali pljačke dragulja ne jenjavaju.


Spektakularnim krađama u Tokiju, Londonu, Parizu, Ženevi, Dubaiju, Sen Tropeu, Kurševelu, Monaku, u 120 pohoda izvedenih u 20 zemalja, Pink Panteri domogli su se plena koji policije procenjuju na 150 do 200 miliona evra.

2024 © - Vesti online