Četvrtak 26.08.2010.
15:16
Vestionline

Super saveti za zdrave i lepe nokte

VRATITE IM VLAGU
Kalcijum ne utiče na čvrstinu nokatne ploče, tj. tvrdoću nokta. Nokti su krti i listaju se najviše zbog isušivanja, tako da njihova savitljivost i mekoća zavise pre svega od količine vode koju sadrže. Osim krema i pakovanja, za vraćanje vlage odlična je i maska od mleka.


Zagrejte mleko da bude prijatno na dodir, pa potopite ruke na pet minuta. Ova jednostavna i jeftina procedura ojačaće i hidriraće vaše nokte jer je mleko puno laktozne kiseline, kao i prirodne alfa-hidroksilne kiseline, koja nežno uklanja mrtve ćelije s kože.


BUDITE UPORNI
Da biste povećali vlažnost, elastičnost i glatkoću nokatne ploče, birajte preparate s lanolinom i njegovim derivatima, pčelinjim voskom, jojobinim uljem, alfa-hidroksi kiselinom, ureom, te glicerolom. Bilo koji preparat da odaberete, čak i najskuplji, očekujte rezultate tek nakon tri meseca kontinuirane primene.


Pre nego što nanesete određeni preparat, držite prste u mlakoj vodi desetak minuta, zatim ih dobro osušite, pa tek onda utrljajte sredstvo. Kad ste to uradili, na ruke navucite pamučne rukavice i tako prespavajte.

MAŽITE IH REDOVNO
Ako imate slabe, lomljive nokte, mažite ih bezbojnim lakom, i to u dva sloja. Tako će manje pucati. Dugotrajna upotreba tamnog laka može izazvati pigmentaciju nokta, pa u tom slučaju bezbojni lak predstavlja odličnu podlogu. Međutim, prečesto skidanje i nanošenje laka isušuje nokte, tako da je najbolje da ih lakirate jednom nedeljno. Sredstva za skidanje laka uglavnom sadrže aceton koji oštećuje nokte i zato koristite što kvalitetnije skidače s uljem i vitaminima. U njima nema acetona.

2024 © - Vesti online