Ponedeljak 16.11.2009.
02:00
Vesti

I žene mučile zarobljenike u Iraku?

U pomenutom tekstu je advokat koji zastupa zatvorenike Fil Šiner izneo 33 nova slučaja zlostavljanja i silovanja od invazije u Iraku 2003.

"Indipendent" navodi da su sada prvi put i žene vojnici optužene da su učestvovale u seksualnom i fizičkom zlostavljanju zatvorenika.


Ministar oružanih snaga Bili Ramel naveo je u saopštenju da su ove tvrdnje ozbiljno shvaćene, ali da zvanična istraga treba da bude pokrenuta bez ishitreno iznetih zaključaka. Ramel je izjavio za BBC da nisu svi prijavljeni slučajevi novi, a da je sedam njih zabeleženo u poslednjih mesec dana.

"Indipendent" je preneo ispovest jednog 16-godišnjeg mladića koji tvrdi da su ga dvojica britanskih vojnika silovala dok je bio u pritvoru 2003. Ostali navode da su bili skidani goli, zlostavljani i fotografisani. Po pisanju lista, britanski vojnici u Iraku imitirali su svoje američke kolege i izložili iračke civile fizičkom i seksualnom zlostavljanju, uključujući lažne egzekucije, elektrošokove, napade psima i izlaganje zatvorenika pornografiji.

2024 © - Vesti online