Četvrtak 26.08.2010.
11:17
Vestionline

Penuša se prvi šumadijski šampanjac

Vlasnik vinarije sa šumadijskim šampanjcem

Osnova šampanjca "Trijumf“ je bazno vino od sorte grožđa Šardone. Tradicionalna šampanj metoda obuhvata sekundarnu fermentaciju u boci, posle koje je neophodno odležavanje od najmanje 15 meseci.

Vlasnik vinarije Božidar Aleksandrović rekao je da je prvi srpski šampanjac skoro identičan sa francuskim, navodeći da je on kruna njegove vinogradarske i vinarske karijere.

Cena boce srpskog šampanjca biće 25 evra, iako je, kako kaže Aleksandrović, njegov kvalitet mnog veći.

"Iako je njegov kvalitet mnogo veći, prodavaćemo ga po toj ceni, jer želimo da ga što više ljudi proba", objasnio je Aleksandrović.

"Naša je obaveza da čuvamo tradiciju dobrih vina naših predaka, tako što ćemo proizvoditi vina za sva vremena, ali sa novim znanjima i novom tehnologijom", dodao je Aleksandrović, ističući da je prvi kontingent sa 13.000 boca flaširan i spreman za domaće i strano tržište.

Vinarija Aleksandrović ima 50 hektara vinograda i godišnje proizvodi 400.000 boca vina, koja izvozi na tržišta Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Švajcarske, Austrije i Nemačke, kao i u zemlje regiona.

Predstavljanju prvog domaćeg šampanjca u vinariji u Vinči prisustvovao je i ministar poljoprivrede Saša Dragin, koji je poručio vinogradarima da će država maksimalno podsticati nove zasade.

Svaki novi čokot vinove loze subvencionisaće sa 100 odsto, dok će za kupovinu opreme i tehnologije za proizvodnju vina davati bespovratni podsticaj od 30 do 40 odsto, naglasio je Dragin.

2024 © - Vesti online