Sreda 25.08.2010.
22:52
novosti.rs

“Artemijevi monasi“ pred sudom

Odani vladici Artemiju moraju na sud...
 

Kako pišu beogradske "Novosti", crkveni tužilac već je dobio nalog da prikupi dokaze neophodne za suđenje monasima. Na dnevnom redu crkvenog suda u prvom redu biće utvrđivanje krivice igumana manastira iz kojih su otišli. Očekuje se da postupak bude okončan i sankcije izrečene najkasnije u sledeća dva meseca.

U međuvremenu odbeglim monasima otvorenim pismom obratio se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, pod čijom je privremenom upravom Eparhija raško-prizrenska. On ih je u pismu pozvao da se vrate u svoje svetinje, podsećajući ih da je vernost manastiru, monaškoj obitelji i eparhiji među osnovnim monaškim dužnostima.

Privremeni administrator ukazuje i da spisak sa 82 imena monaha, monahinja i iskušenika koji su napustili svoje manastire u znak podrške vladiki Artemiju, nije istinit. Prema njegovim rečima, na njemu je veliki broj iskušenika, kaluđera koji su dobili blagoslov da se nasele na drugim mestima, kao i monasi koji nikada nisu ni bili kanonski primljeni u raško-prizrenskoj eparhiji.

Deo odgovornosti za ovakvo raspoloženje među monaštvom sa Kosova, Amfilohije pripisuje i penzionisanom vladici Artemiju.

- Episkop je prihvatio i potpisao odluke Svetog arhijerejskog sabora i Sinoda, pa čak i molbu da monahe pozove na povratak, ali je sve to činio na nimalo ubedljiv način. Kao da im kaže: ja vas pozivam, a vi nastavite putem kojim ste krenuli - ukazuje mitropolit crnogorsko-primorski.

2024 © - Vesti online