Sreda 25.08.2010.
19:52
Tanjug

Zaštitnik građana protiv Srbije u borbi za pravdu

Saša Janković
 

Postupak kontrole zaštitnik građana je pokrenuo na osnovu pritužbi građana i službenih obaveštenja drugih državnih organa - poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Zaštitnik građana će u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrditi da li je bilo propusta iz njegove nadležnosti u radu državnih organa pri uspostavljanju nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koji su ove godine konstituisani prvi put", navedeno je u saopštenju.

Ukoliko utvrdi propuste, ombudsman će preporučiti način na koji oni treba da budu otklonjeni, a tokom postupka kontrole sagledaće i potrebu za unapređivanjem propisa kojima je uređen način ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina i po potrebi pokrenuti odgovarajuće inicijative, dodaje se u saopštenju.

"Cilj tog, kao i drugih postupaka koje zaštitnik građana vodi je preispitivanje i unapređenje rada organa vlasti radi što potpunijeg, pravilnijeg i efikasnijeg ostvarivanja garantovanih prava i sloboda građana", stoji u saopštenju ombudsmana.

2024 © - Vesti online