Sreda 25.08.2010.
19:14
Tanjug

Crnogorci nemaju volju za borbu protiv kriminala?!

U MANS-u smatraju da je Crna Gora ključna karika na tranzitnim rutama za krijumčarenje droga, ali da nedostaje politička volje da se policija i tužilaštvo "ozbiljno i predano" posvete toj borbi.


Ta nevladina organizacija je Evropskoj komisiji dostavila Strategiju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a u komentaru tog teksta se kaže da je na području Crne Gore, poslednjih godina, profilisano više kriminogenih grupa koje deluju organizovano.


Izvršni direktor MANS-a Vanja Ćatović je ukazala da je njihova primarna delatnost prekogranični šverc narkotičkih sredstava iz Italije, Južne Amerike, Albanije, Avganistana i Turske, koja se uhodanim kanalima, razrađenim još u periodu šverca cigareta, dalje transportuju prema krajnjim odredištima, a manja količina tih narkotika se zadržava na području Crne Gore.


Ona je ukazala da očiglednu međusobnu povezanost kriminalnih grupa iz Crne Gore sa sličnom kategorijom lica iz bivših jugoslovenskih republika, Albanije i zapadnoevropskih država.


Ćatovićeva smatra da i crnogorske institucije ne ostvaruju dovoljno blisku saradnju sa nadležnim službama država regiona, a uverena je i da pojedinci koji su na čelu tih kriminalnih grupa imaju, kako je rekla, moćne zaštitne u vrhu crnogorskih institucija.


Ona smatra da, iako je skupštinski Odbor za bezbednost i odbranu konstatovao da je u slučaju Balkanski ratnik bilo propusta u radu državnih organa zahvaljujući kojima je Darko Šarić uspio, bar zvanično, da napusti Crnu Goru u jeku istrage protiv njega, nema podataka da je tim povodom urađeno bilo šta konkretno.


Štaviše, rekla je ona, bliski saradnici Šarića su na slobodi, a Dragan Dudić, potencijalni svedok saradnik je ubijen naočigled brojnih građana Kotora.
Nije poznato, međutim, šta se desilo sa njegovom poslovnom imperijom o kojoj je policija, navodno, vodila finansijsku istragu, rekla je Ćatovićeva.

2024 © - Vesti online