Sreda 25.08.2010.
14:38
Tanjug

Euleks: Istražićemo masovnu grobnicu kod Obilića!

"Euleksov tim u okviru Odeljenja za sudsku medicinu (bivša Kancelarija za nestala lica i sudsku medicinu ) je trenutno u pripremnoj fazi za početak sprovođenja procene mesta na toj lokaciji", kazala je Gudeljevićeva.

Na spisku Komisije Vlade Srbije su još 533 lica, od 1.300 koliko ih je nestalo, pre, tokom i nakon rata na Kosovu.


Na Kosovu se, prema podacima vlasti u Beogradu i Prištini, traga za još 1.873 nestalih lica.

Komisija Vlade Srbije za nestala lica insistira kod Euleksa da što pre krene sa pretragom terena u okolini Obilića, tačnije na lokaciji kopa Belaćevac, rekao je predsednik tog tela Veljko Odalović.


"Svako dalje odlaganje smatramo opstrukcijom jer ne postoji razlog za odlaganje. Počeli smo iskopavanje pre tri godine i usledilo je obrušavanje zemljišta pa se prekinulo. Došli smo do sedam metara dubine, a pretpostavljamo da su tela zakopana na oko 25 metara dubine", rekao je Odalović.


On je najavio da će u petak u Beogradu zasedati Mešovita radna grupa Beograda i Prištine za rasvetljavanje sudbine nestalih i da će pitanje Belaćevca biti jedno u nizu.
Takođe, u Beogradu insistiraju i na pretragama lokacija kod Košara, na granici sa Albanijom, Livočkog jezera i područja Suve Reke.


Prištinski list "Zeri" je danas preneo da na prostoru između sela Bivoljak i Žilivode, tačnije na mestu "Žilivodska Zabela", Euleksova ekipa za istraživanje ratnih zločina obavlja poslednje pripreme za istragu moguće masovne grobnice.


Prema izvorima lista koji su zbog osetljivosti slučaja zahtevali anonimnost, istraga će se voditi u ilegalnim rudnicima uglja ili "medenama" kako ih nazivaju seljaci u ovom kraju.


Lokacija gde će se obavljati istraga je u jugozapadnom delu opštine Vučitrn, tačnije na granici Vučitrna sa opštinom Obilić, tu gde se selo Bivoljak graniči sa Žilivodom i Sibovcem kod Obilića.

2024 © - Vesti online