Sreda 25.08.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti

Srpkinje masovno silovane

Građevinski fakultet u Sarajevu


Ovo je zaključak do koga su došle dve studentkinje Univerziteta u Hamburgu koje su, prema pisanju bosanske štampe, nedavno boravile u glavnom gradu BiH kako bi ispitale sve lokacije na kojima su silovane žene srpske nacionalnosti.


Sarajevski dnevnik "Oslobođenje" tvrdi da su one, tokom opsežnog istraživanja, obišle više lokacija u ovom gradu, pa tako i Građevinski fakultet koji se do sada nije navodio u izveštajima nevladinih organizacija kao mesto gde su činjeni zločini.

Studentkinje su pokušale da stupe u kontakt i sa dekanom Muhamedom Zlatarom tvrdeći da se ova "lokacija" našla na spisku koji im je dostavila Ambasada Srbije u Nemačkoj.


"Vesti" su u toku jučerašnjeg dana bezuspešno pokušavale da dođu do imena ove dve studentkinje, ali u našoj ambasadi u Berlinu niko od zvaničnika ne samo što nije znao za njih, već ni za podatke koje su navodno ustupili o dešavanjima u Sarajevu tokom rata.


- Niko nas nije kontaktirao ovim povodom, a i da jeste, mi zaista ne raspolažemo informacijama koje se navode da smo ih mi prezentovali - rečeno je nezvanično novinarima "Vesti" u ambasadi u Berlinu.

Međutim, ma koliko tajanstveno čitava priča izgledala zbog "dve misteriozne studentikinje iz Hamburga" o kojima niko ništa ne zna, "Vestima" je iz više izvora potvrđena autentičnost podataka do kojih su došle.


Zamenik direktora republičkog Centra za proučavanje ratnih zločina Republike Srpske Cvetko Savić kaže da se u njihovom registru lokacija na kojima je u Sarajevu izvršen zločin nalazi i podrum Građevinskog fakulteta u kojem se, prema njihovim podacima, tokom rata nalazio zatvor za Srpkinje, ali i javna kuća za muslimanske vojnike.


- Ovaj slučaj trenutno ispituje MUP RS, ali još nema tačnih podataka koliko je žena srpske nacionalnosti prošlo kroz tu tajnu lokaciju - naglašava Savić.

Jusuf Prazina zvani Juka ( u sredini ) sa saborcima


"Vesti" su bezuspešno pokušavale da stupe u kontakt i sa čelnicima ovog fakulteta da provere da li će doći do sastanka koje su studentkinje tražile. Dekan je za bosansku štampu oštro demantovao informaciju o silovanjima tokom rata.


Ipak, prema rečima Savića, Centar iz RS raspolaže tačnim podacima o najmanje 200 žena srpske nacionalnosti koje su seksualno iskorišćavane tokom rata, a da je većina bila zatočena u nekom od ukupno 136 zvaničnih i privatnih logora koji su bili pod kontrolom muslimanskih snaga.


I direktor Centra za istraživanje ratnih zločina nad srpskim narodom Milivoje Ivanišević ne zna ništa o naporima studentkinja iz Hamburga da se napokon otkrije istina o događajima u Sarajevu, ali kaže da je veći deo podataka do kojih su one došle potpuno tačan.


- Nijedna od njih nam se nije obratila za pomoć, a ja upravo završavam posebnu studiju o dešavanjima u Sarajevu tokom rata koja će biti korišćena u Haškom tribunalu u procesu protiv Radovana Karadžića. U toj studiji koja se bavi srpskim stratištima u ovom gradu došao sam do podatka da je tokom rata stradalo najmanje 7.000 srpskih civila, a da je stotinak žena srpske nacionalnosti silovano i da su se muslimanske snage nad njima seksualno iživljavale - kaže Ivanišević.
 

ZLATAR: Nema šanse!


- Istina je da je vojska sve vreme rata bila na Građevinskom fakultetu. Ali, fakultet je radio, i ja sam radio u to vreme. Nastavu su izvodili profesori svih nacionalnosti - kaže dekan Zlatar, naglašavajući za bosanske medije da "nema šanse da su u ratu na Građevinskom fakultetu silovane žene".

 


Spisak lokacija


Prema navodnom spisku koji je stigao iz srpske ambasade, najviše silovanja Srpkinja dešavalo se na nekoliko lokacija i to: u hotel "Zagreb" (silovano 40-50 žena), Studentskom domu Bjelave (30 žena), Sportskom centru "Zetra" (30 žena), kafeu "Borsalino" (10 žena), firmi "Đorđević na Ciglanama" (30 žena).

 


Tužilaštvo BiH ništa ne zna


U Tužilaštvu BiH kažu da nemaju predmete koji se odnose na pomenute lokacije gde su silovane Srpkinje, ali naši sagovornici kažu da se dobro znaju imena izvršioca.


U Sarajevu je bilo dosta muslimanskih paravojnih jednica, a najistaknutiji čelnici muslimanskih vojnih formacija i grupa u Sarajevu bili su: Jusuf Prazina zvani Juka, Ismet Bajramović zvani Ćelo, Mušan Topalović Caco, Samir Kahfedžić Kruško, Ismet Hadžić, Ramiz Delalić, poznatiji i kao Ćelo 2.

 


IVANIŠEVIĆ: Zlostavljane, pa ubijane


- Tokom rata u Sarajevu bilo je na stotine zvaničnih i nezvaničnih logora. Zapravo, svaka i najmanje muslimanska jedinica i njihov komandant su imali prava da naprave svoj zatvor i da u njega trpaju sve "neprijatelje".

 

Otuda je na relativno malom prostoru bilo dosta zatvora u podrumima zvaničnih institucija, ali i u privatnim kućama. Većina silovanih žena koje smo uspeli tokom rata da razmenimo, pa su došle do Beograda dale su svoje opširne iskaze tadašnjim saveznim organima o svemu što su preživele i ta dokumenta i dalje postoje - ističe Ivanišević.


Prema njegovim rečima, problem utvrđivanja pravog broja silovanih žena jeste u tome što je većina njih posle seksualnog iživljavanja na kraju i ubijena.

2024 © - Vesti online