Sreda 25.08.2010.
02:52 >> 13:48h
Tanjug

Kalinić izručen Srbiji

Prebačen avionom: Sretko Kalinić

Ekstradicija Kalinića, iz zagrebačkog zatvora u Dubravi do Beograda sprovedena je u saradnji pripadnika hrvatske i srpske policije.


Kalinić je iz Hrvatske u Srbiju prebačen avionom Vlade Srbije, rekao je Dačić.

Portparol hrvatske policije Krunoslav Borovec izjavio je za portal ''Index'' da je izručenje prošlo bez problema.

"Tokom izručenja nisu nastupili nikakvi sigurnosni problemi", kazao je Borovec. ''Index'' navod  da je operaciju ekstradicije iz zagrebačke Dubrave u Beograd izvela antiteroristička jedinica MUP-a Srbije. Kalinić je, prema navodima hrvatskog internet portala, unapred pripremljenom rutom, koju je obezbeđivao veliki broj policajaca, odveden u beogradski pritvor.

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva pravde Srbije, Slobodana Homena, Kalinić je smešten u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Beogradu.

Zbog falsifikovanja dokumenata, Kalinić je juče, u zagrebačkom Opšinskom kaznenom sudu, osuđen na godinu i po dana zatvora.


Kalinić je posle višegodišnjeg bekstva uhvaćen u Zagrebu 8. juna, kada ga je iz vatrenog oružja ranio Miloš Simović, takođe pripadnik "zemunskog klana".


Zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Kalinić je u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora.


Ista vremenska kazna Kaliniću je izrečena i u procesu protiv "zemunskog klana" zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dve terorističke akcije.

Pošto mu je suđeno u odsustvu, Kalinić ima pravo da zahteva ponavljanje suđenja.

Ukoliko zatraži ponavljanje ovih postupaka, do izricanja pravosnažne presude boraviće u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda ili Okružnom zavoru u Beogradu, dok se ne steknu uslovi za upućivanje na izdržavanje kazne.

Prema rečima portparolke beogradskog Specijalnog suda za organizovani kriminal Maje Kovačević, Kalinić ima zakonsko pravo da zatraži ponavljanje suđenja, ali se na tom ponovljenom suđenju proverava samo njegova uloga u događajima za koje je osuđen, ne zadirući u pravosnažnost presude u odnosu na sve druge osuđene i utvrđene dokaze.

Ona nije mogla da govori o mogućnosti da Kalinić dobije status svedoka saradnika, navodeći da je to na tužilaštvu, ali da on ne može dobiti taj status u već presuđenim predmetima, već samo ako se pojavi sa saznanjima o nekim novim ubistvima.

"Ako on ima neka saznanja, na osnovu kojih se pokrenu neki novi krivični postupci za neka ubistva za koja javnost nije znala ko su izvršioci, onda teoretski on može u tom novom postupku imati status svedoka saradnika", rekla je Kovačevićeva.

Ona je podsetila da Kalinić već ima dve kazne, od kojih je jedna maksimalna od 40 godina, tako da mu se ta kazna ne može smanjivati zbog činjenice da eventualno dobije status svedoka saradnika.

Sretko Kalinić - otac, plaćeni ubica, "zver"


Sretko Kalinić, zvani "beli" i "zver" rođen je 1974. godine u Zadru, a predratne godine proveo je u Bilišanima, malom selu kod Zadra koje više gotovo i da ne postoji.


Kako je pisala štampa, iako jedva punoletan, ranih devedesetih nije se libio da uzme pušku i pođe u rat, a jedno je vreme je navodno služio i pod Draganom Vasiljkovićem, poznatijim pod nadimkom "kapetan" Dragan.


Tokom rata je upoznao komandanta "Crvenih beretki" Milorada Ulemeka Legiju, što mu je kasnije bila odskočna daska za status koji je brzo stekao u ''zemunskom klanu''.


Prema policijskim izvorima, Kalinić se u kriminalne vode bacio tek nakon što je tokom oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. upoznao ubijene vođe "zemunskog klana", Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.

 

Prema iskazu svedoka saradnika Dejana Milenkovića Bagzija, Spasojević je bio jedina osoba koja je mogla da kontroliše Kalinića. Svi ostali su ga se bojali, uključujući i članove klana.


Kalinić je u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine i 40 godina zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dve terorističke akcije.


Kalinić je osuđen za učešće u ubistvima Zorana Vukojevića Vuka, Zorana Povića Pove, Sredoja Šljukića Šljuke, Zorana Šljukića, Zorana Savića Šodera, Jovana Gruzijana, Rade Cvetića, Todora Gradaševića, Branislava Lainovića Dugog, Zorana Davidovića Ćande, Zorana Uskokovića Skoleta, Mirka Tomića Bosanca, Radoslava Trlajića zvanog Bata Trlaja, Željka Vuletića Hamze, Željka Mihajlovića Crnogorca i Zorana Petrovića Šempe.


U Srbiji postoji još niz nerešenih likvidacija iz protekle dve decenije s kojim pojedini istražitelji povezuju Kalinića.


Njegovo ime kratko se spominjalo i uz ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, ali - kako primećuju hrvatski mediji - od samog je starta bilo jasno da atentat detonacijom eksplozivne naprave nije njegov stil.


Kalinić je, navodno, većinu svojih ubistava počinio kalašnjikovom, uvek je voleo da bude blizu svojih žrtava.


Njegovo ime se vezuje i za likvidaciju Cvetka Simića Preletača, čije je raskomadano telo pronađeno u Jarunu.


Kalinić je posle više od sedam godina bekstva uhvaćen u Zagrebu, 8. juna, posle teškog ranjavanja u obračunu sa drugim odbeglim "zemuncem" Milošem Simovićem, koji je nekoliko dana kasnije uhapšen na prilikom pokušaja ilegalnog prelaska hrvatsko-srpske granice.


Kalinić je ranjen iz vatrenog oružja u stomak i grudi u prigradskom zagrebačkom kvartu Rakite.


Kad se saznao njegov identitet, Srbija je, 11. juna, poslala zahtev za izručenje, a hrvatski ministar pravde potpisao je rešenje o izručenju 17. avgusta.

 

2024 © - Vesti online