Utorak 24.08.2010.
11:44
Vestionline

Ivanović: Nemam poverenja u KPS

Ivanović je naglasio da je Srbija principijelno protiv toga da kosovska policija čuva Gračanicu i druge manastire i da će, dok god budu na slobodi, a ne u zatvoru, krivci za paljenje manastira biti ohrabreni da ponove isto nedelo.


"Zato ne treba smanjivati broj vojnika, a pogotovo ih ne treba povlačiti sa osetljivih mesta, gde su istorijski i spomenici kulturne baštine Srba i oko usamljenih i izolovanih enklava", rekao je Ivanović za RTS.

Ne bi trebalo smanjivati broj vojnika na Kosmetu: Oliver Ivanović


On je ocenio da je NATO takvu odluku doneo iz političkih razloga, jer postoji pritisak zbog velikog broja vojnika koje drže na prostoru Kosova, a postoji potreba za većim brojem vojnika u Avganistanu i Iraku.


Ivanović je rekao da nije problem manastir Gračanca jer je on okružen srpskim stanovništvom, ali je ocenio da, "ako takva odluka prođe, onda će manastiri poput Gorioča u opštini Peć, Budisavaca u opštini Klina, Deviča u Srbici i Svetog Arhangela u Prizrenu, biti ugroženi".

Loša situacija i za Srbe i za Albance

 

Ivanović je ocenio da je stanje loše i za Srbe i za Albance i da latentnu opasnost za i ovako krhku stabilnost na Kosmetu predstavlja sve gori život, gde i Albanci loše žive.
Jako je socijalno nezadovoljstvo siromašnih, a 350.000 je nezaposleno, što je enormno mnogo za nepostojeću kosovsku privredu i umesto na to, Albanci su se koncentrisali na nova priznanja, dok Srbija pokušava to da blokira i "gubimo i jedni i drugi", ocenio je Ivanović.


Ivanović je ocenio da je potrebno smiriti strasti, "rešiti obične teme", ističući da se time nastoje stvoriti uslovi za međunarodno ulaganje.


Interes Srbije je dogovor i njena koncepcija je da ukaže na ugroženost tih manastira i važnost za srpsku zajednicu, rekao je on.


"Samo možemo da tražimo alternativna rešenja, ili da vršimo veliki pritisak u sedištu NATO-a u Briselu", kaže Ivanović.


Na pitanje o rezoluciji o Kosovu koja će biti uskoro razmatrana u Generalnoj skupštini UN, Ivanović je odgovorio da se iz kontakata koje je imao pokazalo da "najviše smeta prvi stav koji govori odlučno protiv secesije" i od koga Srbija ne može odustati.

Iako zemlje, koje su priznale nezavisnost Kosova smatraju da je reč o "sui generis" posebnom slučaju, ne bi želele da se taj eksplicitan stav, iako je u skladu sa međunarodnim pravom, ponovi na velikom skupu kakav je Generalna skupština UN, ocenio je Ivanović.


"Razgovarati o kozmetičkim promenama nije ni nama u interesu ni zagovornicima promena tako da nisam optimista da će se tu nešto promeniti", kaže Ivanović, koji očekuje da će u Generalnoj skupštini UN preovladati razum, a da se "bitne stvari neće promeniti".


"Ostaje nam SB koji će ubuduće donositi odluke vezane za status Kosova i međunarodnu misiju na Kosovu za UNMIK", rekao je on i dodao da će Srbija UN imati kao sagovornika po svim važnim pitanjima.

2024 © - Vesti online