Utorak 24.08.2010.
10:59 >> 13:53h
Vestionline

Iscurelo sedam tona opasnog otrova

Slučajnom kontrolom pogona hladnjače klanice ''Mitros'' je otkriveno da je sedam tona amonijaka, izuzetno jakog otrova, bukvalno isparilo u vazduh, pišu ''Večernje novosti''.

Klanica ''Mitros''
 


Srećom je amonijak, najverovatnije zbog neispravnosti sistema u kojem je bio smešten, curio u dužem periodu, pa posledice nisu drastične za ljude, biljke i životinje, ali se građanima savetuje da provere zadravstveno stanje disajnih organa.

Načelnica Odeljenja u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja za oblasti upravljanja hemikalijama i biocidima Dragana Bosiiljčić izjavila je danas su podnete krivične prijave protiv odgovornih.


Bosiljčićeva je rekla da je zbog nestanka električne energije 28. juna bilo neophodno da se iz tog postrojenja istoči amonijak i da je istočeno tri tone, a da će se daljim veštačenjem utvrditi da li je unutra postojala veća količina te supstance. Ona je kazala da je istakanje propisno obavljeno i naglasila da je za hlađenje potrebno stalno napajanje strujom i da se prilikom nestanka električne energije istoči sav amonijak koji postoji u sistemu.

Krivične prijave su podnete protiv Milorada S. - stečajnog upravnika Mitrosa iz Beograda, Miroslava J. - direktora Takovo agrara iz Gornjeg Milanovca (Mitros se nalazi u sastavu ove firme) i Rodoljuba Draškovića, odgovornog lica Svislajn grupe (vlasnika svih firmi grupacije).


"Imali smo neviđenu sreću", kaže inspektor Dušan Kosijer. "Za čoveka, životinje i biljke fatalan je i jedan gram amonijaka... Da je kojim slučajem odjednom iscurila veća količina, ne daj bože svih sedam tona, pola žitelja Srema bi bilo otrovano ili imalo trajne zdravstvene posledice".


Zasad ostaje zagonetka na koji način je iscurilo 7,4 tone izuzetno jakog otrova, iz sistema Mitrosovih hladnjača. Zagonetka je utoliko veća što je neverovatna "ekološka bomba" otkrivena sasvim slučajno, prilikom utvrđivanja uzroka kvarenja 40 tona mesa i mesnih prerađevina.


Sada se čekaju zvanični nalazi i sudska veštačenja.

2024 © - Vesti online