Sreda 25.08.2010.
04:41
Vestionline

Rendgen otkrio tajnu Mona Lize?

Stručnjaci veruju da je Da Vinči ovaj prigušeni efekt, poznat kao sfumato, postigao tako što je naneo oko 40 izuzetno tankih slojeva glazure koje je razmazao prstima.

Glazura, pomešana sa različitim pigmentima stvorila je senovitost i zamagljenost oko usana Mona Lize, koji su joj dali jedva primetan osmeh za koji se čini da nestaje kada pogledate direktno u njega.

Uz pomoć rendgena naučnici su uspjeli da vide kako su slojevi glazure i boje izgradili različite stupnjeve na njenom licu.

S obzirom da se glazura suši mesecima, za postizanje tog efekta Da Vinčiju su bile potrebe godine.

Rezultati istraživanja pokazuju da se pri nanošenju glazure služio prstima, jer na slici nema vidljivih tragova slikarske četkice i kontura.

Ova otkrića plod su dugotrajnog rada naučnika iz laboratorija Centra za istraživanja pri odeljenju za restauraciju u Muzeju Francuske i radiološkog postrojenja Evropskog "Syncotrona".

Tim takođe radi na izučavanju drugih da Vincijevih slika. Dosadašnji rezultati pokazuju da je Leonardo eksperimentisao stvarajući različite tipove glazure, kao i različitim pigmentima, kako bi usavršio sfumato efekt.

2024 © - Vesti online