Utorak 24.08.2010.
03:14
Srna

Dodik: Turska ima nečasne namere

Turci standardno neobjektivni: Milorad Dodik
 

"To se najbolje vidi iz nastupa ministra spoljnih poslova Turske Ahmeta Davutoglua, koji je više puta govorio o strateškoj dubini turske politike koja podrazumeva nekoliko važnih segmenata, a to je i rehabilitacija neoosmanskih ciljeva", rekao je Dodik, dodajući da sadašnja vlada Turske vraća BiH na islamske pozicije.

On je za Radio-televiziju RS rekao da je za Tursku najvažniji prostor Balkan, a da ima aspiracije još i prema Bliskom istoku i Kavkazu.

"Najvažniji prostor za Tursku je Balkan, jer smatraju da imaju evropsku vezu upravo preko Balkana. U BiH su ostali islamizirani Srbi i Hrvati, to su današnji Bošnjaci i oni na toj kopči pokušavaju da vrate svoj uticaj i ponašaju se navijački u BiH. Oni danas nisu odlučujući faktor ovde", rekao je Dodik.

Premijer Srpske je istakao da Turska na sednicama Saveta za sprovođenje mira (PIK) nikada nije bila objektivna, te podsetio da je samo jednom turski ambasador došao u Banjaluku, jer član Predsedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović nije dozvolio da pripadnici Oružanih snaga idu u Avganistan pod turskom zastavom.

Dodik je naveo da Turska na sednicama PIK-a predstavlja islamske zemlje i da nikada nije nastupala uravnoteženo, niti je uvažavala stavove Srba i Hrvata.

"Ona je isključivo branila poziciju muslimana Bošnjaka u BiH. Cilj joj je da napravi BiH po volji Bošnjaka", rekao je Dodik.

2024 © - Vesti online