Ponedeljak 23.08.2010.
17:36
Vestionline

Kalinić sutra pred sudom u Zagrebu

Predstavnik suda je rekao da je ročiste zakazano za sutra ujutro pred Opštinskim krivičičnim sudom u Zagrebu. Devčić nije isključio mogućnost da sud već sutra donese presudu, posebno ukoliko u raspravi o tom slučaju ne bude ničeg spornog.

"Pošto ta presuda postane pravosnažna, Kalinić može odmah da bude izručen Srbiji", izjavio je Devčić.

Kalinić koji ima dvojno državljanstvo, i Hrvatske, i Srbije, u Hrvatskoj se tereti da je krajem avgusta 2006. u zagrebačkoj policiji tražio pasoše na ime druge osobe. Za dobijanje pasoša falsifikovao je potpis, priložio lažnu ličnu kartu i svoje fotografije.

Takođe je optužen i da je početkom 2009. godine na tuđe ime zatražio još jedan pasoš u Konzulatu Hrvatske u inostranstvu, priloživši uz svoju fotografiju, domovnicu, izvod iz knjige rođenih, ličnu kartu i potvrdu o ođavi prebivališta na ime druge osobe, prenose hrvatski mediji.

Suđenje Kaliniću zakazano je u rekordnom roku, budući da se očekuje njegovo izručenje Srbiji. On bi trebalo da bude prvi državljanin Hrvatske koji će biti izručen Srbiji.

Posle sudskog postupka i Kalinićevog pristanka da bude izručen Srbiji, prošle sedmice njegovo izručenje je odobrio ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković.

Na Kalinića je 8. juna na zagrebačkom jezeru u Rakitju pucao još jedan osuđenih za Đinđićevo ubistvo, Miloš Simović.

Simović je dva dana kasnije uhapšen pri pokušaju ilegalnog prelaska granice Hrvatske i Srbije. Obojica su bila u bekstvu od ubistva srpskog premijera 12. marta 2003. godine.

2024 © - Vesti online