Nedelja 15.11.2009.
15:49

Africi preti pušačka pandemija

Ukoliko se nastavi sadašnji trend, više od polovine afričkog kontinenta će u narednih 12 godina udvostručiti potrošnju duvana, upozorilo je Američko društvo za rak na konferenciji održanoj u Tanzaniji.

U izveštaju tog društva se naglašava i da 90 odsto Afrikanaca nije zaštićeno od pasivnog pušenja. Neke zemlje su, istina, uvele zabranu pušenja, ali većina nije, a zone oslobođene duvanskog dima su retke.


"Javna mesta oslobođena duvanskog dima su primer jevtine i izuzetno efikasne intervencije koja se mora odmah primeniti da bi se zaštitilo zdravlje", istakao je Otis Broli, šef medicinskog odseka Američkog društva za rak.


U ovoj organizaciji procenjuju da oko 50 odsto stanovništva u zemljama u razvoju puši. Takođe se predviđa da će u 2010. od pušenja širom sveta umreti šest miliona ljudi, od čega 72 odsto u zemljama niskih i srednjih prihoda.


Južna Afrika ima zakone protiv pušenja od marta 2007. i oni su već urodili smanjenjem broja pušača. Od prošle godine slične zakone na nacionalnom nivou su uveli Kenija i Niger. Međutim, mnoge afričke zemlje još ništa nisu preduzele da ograniče pušenje na javnim mestima.


U izveštaju Američkog društva za rak stoji da 55 odsto đaka u nigerijskom glavnom gradu Abudži ne zna da je pasivno pušenje štetno za zdravlje, a samo je jedan odsto Nigerijaca zaštićen delotvornim propisima protiv pušenja.


Američko društvo za rak napominje da bi i visoko oporezivanje duvana moglo u znatnoj meri da smanji potrošnju cigareta u Africi. "Udvostručenjem cena cigareta povećanjem poreza, može se smanjiti potrošnja duvana i za punih 60 odsto", ističe se u izveštaju.

2024 © - Vesti online