Ponedeljak 23.08.2010.
13:46
Tanjug

Apel: Uvedite status službenog lica za lekare



U saopštenju komore, povodom fižičkog napada na anesteziologa u Urgentnom centru KCS, navedeno je da, vršeći nasilje nad lekarima na radnom mestu, počinioci nanose štetu pacijentima.

U incidentu koji se dogodio u sali za reanimaciju beogradskog Urgentnog centra povređena je anesteziolog Irena Jozdić, koju su, prema rečima portparola te ustanove Draga Jovanovića, na radnom mestu fizički napali majka i ujak teško obolele devojčice, koju su lekari te ustanove reanimirali.


Majka devojčice, međutim, tvrdi da doktorku niko nije udario i da se saplela o njenu nogu dok je ona "trčala oko kreveta, ne bi li pomogla detetu".


"Nedopustivo je da lekari leče bolesne, a da strahuju za svoj život i zdravlje, kao i da počinioci za sve to dobijaju samo prekršajne prijave", ističu iz komore, dodajući u saopštenju da napadi na lekare i medicinske sestre postaju svakodnevna pojava u Srbiji.


Prema navodu Lekarske komore, nasilje u svom najgorem obličiju preti da postane deo svakodnevnice rada lekara.


Kako je navedeno, "Lekarska komora Srbije zalaže se za uvođenje statusa službenog lica za lekare i donošenja zakona o lekarstvu gde bi to bilo jasno definisano, a po ugledu na sudije i tužioce".


U saopštenju sindikata lekara i farmaceuta Srbije podseća se da je Ministarstvu zdravlja i Skupštini Srbije već dva puta administrativno upućen zahtev da se zaposlenima u zdravstvu dodeli status službenih lica za vreme obavljanja posla.

2024 © - Vesti online