Ponedeljak 23.08.2010.
07:15
Srna

Austrija: Sukob desničara i muslimana oko novih džamija

Poglavar Islamske zajednice u Austriji Anas Šakfeh rekao da želi da vidi džamiju sa minaretom u svakoj od devet austrijskih provincijskih prestonica.

"To je moja nada za budućnost. Dugoročno gledano niko ne može sprečiti ljude da izražavaju svoju religiju, odnosno religijske slobode koje su zagarantovane Ustavom", rekao je Šakfeh u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju (APA) .

Džamija u Beču

To znači ne samo prostoriju za molitvu za muslimane već celu džamiju sa minaretom, kaže Šakfet i dodaje da se može pregovrati o visini objekta i da ne moraju da uključuju razglas kojima se pozivaju vernici na molitvu.

Austrijska desničarska Slobodarska partija saopštila je da su džamije "legla radikalnog islama" i pozvala na zabranu ulaska imigrantima iz islamskih zemalja.

Manja partija Alijansa za budućnost Austrije založila se za zabranu gradnje džamije i minareta u svim austrijskim provincijama, tvrdeći da je reč o "ćelijama otpora jednog paralelnog društva koje je nehumano i neprijateljski raspoloženo prema demokratiji".

Omar al Ravi

Ovo predstavlja "novu donju tačku" u debati oko islama u Austriji, naglašava Omar al Ravi, poslanik Socijaldemokratske stranke i predstavnik za integraciju Islamske zajednice.

"Umesto što šire mržnju i generalizuju stvari, ti političari treba da okončaju svoju anti-islamsku agitaciju i upute izvinjenje se za ove izjave", rekao je on.

"Ako postoje propovednici mržnje u ovoj zemlji oni su u štabu Slobodarske partije", smatra sekretar Socijaldemokratske stranke za Beč Kristijan Dojč.

Zloglasna po svom anti-imigrantskom stavu Slobodarska partija uvek je iznosila u svojim kampanjama slogane protiv islama kao što su "Radije kuća nego islam" i "Zapad u ruke hrišćana".

Prema poslednjim podacima Austrijskog integracionog fonda, oko pola miliona muslimana živi u Austriji, od ukupne populacije od 8,3 miliona.

2024 © - Vesti online