Nedelja 22.08.2010.
03:16
Večernje Novosti

Peru: Uhapšen narko bos Slobodan Kašić

Slobodan Kašić

Kralju kokaina je određen ekstradicioni pritvor, ali bez obzira na to, vlasti u Zagrebu strahuju da se on ne nađe na slobodi, jer ovo nije prvo njegovo hapšenje.

Bivši vaterpolista za koga se sumnja da je blizak južnoameričkim narkokartelima iza rešetaka se našao i 2008. godine u Karakasu, prestonici Venecuele.

On je sa devet osoba uhapšen u akciji Nacionalnog saveta za borbu protiv droge. Posle 42 dana provedena u pritvoru, pušten je na slobodu. Navodno, zbog nedostatka dokaza.

Iz JNA preko Švajcarske do južne Amerike


Slobodan Kašić napustio je SFRJ još krajem šezdesetih godina, posle odbijanja da služi vojni rok u JNA. Tome je navodno prethodio fizički sukob sa jednim oficirom.

 

Neko vreme je živeo u Švajcarskoj, da bi nekoliko godina kasnije otišao u Venecuelu. Još dok je boravio u Beogradu i kasnije Švajcarskoj dovodio se u vezu sa raznim kriminalcima.

Kašić, koji je bio i igrač splitskog POŠK i Jadrana, javnosti je postao poznat 1997. godine kada je na jednom brodu pristiglom iz Ekvadora u Rijeku pronađeno 557 kilograma kokaina, vrednog više od 55 miliona nemačkih maraka.

On je tada osumnjičen, a kasnije i osuđen kao organizator šverca.

Zbog ovog "posla", zatvor su "zaradili" njegovi "kompanjoni" Mladen Pervan i Tomislav Banović. Kašić je, međutim, sve ove godine bio nedostupan vlastima u Hrvatskoj, jer već skoro 40 godina živi u Latinskoj Americi.

Preko advokata nekoliko puta je negirao umešanost u krijumčarenje droge, uz tvrdnju da se u Venecueli bavi građevinarstvom.

Sumnja se da je Kašić zaštićen u Venecueli, zbog jakih veza sa političkim vrhom ove zemlje. Navodno bio je blizak sa bivšim predsednikom Peresom, a odlične kontakte ima i sa porodicom aktuelnog prvog čoveka Venecuele Ugom Čavesom.

2024 © - Vesti online