Nedelja 22.08.2010.
04:13
Tanjug

Demonstranti u Kalinjingradu protiv Putina

Nameračili se na "velik zalogaj": Vladimir Putin
 

Policija procenjuje da u protestu učestvovalo 700-800 ljudi, dok organizatori i očevici kažu da je bilo oko 3.000 demonstranata, prenela je agencija Rojters.

U protestima su učestvovali pripadnici organizacije "Patrioti Rusije", Komunističke partije Ruske Federacije, pokreta "Solidarnost" i "Druga Rusija", koji su usvojili rezoluciju u kojoj zahtevaju ponovno uvođenje guvernerskih izobra i ostavku Putinove vlade.

Putin je 2005. godine, u cilju centralizacije vlasti, ukinuo direktne izbore guvernera pokrajina, koje je od tada postavljao predsednik.

Na skupu u januaru u Kalinjingradu demonstranti su tražili ostavku nepopularnog guvernera te oblasti Georgija Bosa, koga je postavio Putin.

Mandat Bosa ističe sledećeg meseca, a Putinova partija Ujedinjena Rusija odlučila je da ga ne stavi na listu kandidata za narednog guvernera, naveo je Rojters.

Kalinjingrad, ruska enklava sa 940.000 stanovnika, nalazi se između Poljske i Litvanije, a raspadom Sovjetskog Saveza 1991. postala je fizički odvojena od ostatka Rusije.

2024 © - Vesti online