Subota 21.08.2010.
13:09
Srna

Galbrajt: Tužiti Amerikance za "Oluju" besmislica

Piter Galbrajt 

Galbrajt, koji je bio ambasador u Hrvatskoj pre i tokom akcije "Oluja", kada je u septembru 1994. godine potpisan ugovor Vlade Hrvatske sa MPRI, smatra besmislicom pomisao da je, kako kaže, šaka penzionisanih američkih oficira promenila tok istorije u Hrvatskoj.

"Prema onome što znam, tvrdnja da je MPRI izvojevao pobedu za Hrvatsku naprosto nije tačna. MPRI je u doba uoči operacije 'Oluja' imao dozvolu američke vlade za pomoć Hrvatskoj, ali to je bila pomoć za logistička pitanja, važna za jednu vojsku, ali ona nikako nisu uključivala ratovanje", rekao je Galbrajt za zagrebački "Jutarnji list".

Ako kojim slučajem i dođe do suđenja, Galbrajt smatra da će biti lako dokazati da premisa tužbe da je MPRI planirao i sproveo akciju "Oluja", jednostavno nije tačna.

"Tvrdnja da je MPRI planirao i izveo 'Oluju', osim što je neistinita, potcenjivačka je prema hrvatskim borcima koji su 'Oluju' izveli sami. Oni su zaslužni za sve dobro i za sve loše što se dogodilo u toj akciji", tvrdi Galbrajt, koji je trenutno kandidat za mesto u Senatu američke savezne države Vermont.

Grupa Srba u Čikagu pod nazivom "Krajinske žrtve genocida" tužila je sudu u Ilinoisu kompaniju "L-3 Komunikejšns", jer je MPRI (nekada samostalna vojno-konsultantska kompanija, a danas deo holdinga L-3) obučila i opremila hrvatske snage za masovna ubistva tokom 1995. godine.

"Nije sporno jesu li zaposleni u MPRI-a učestvovali u genocidu, ono što je definitivno poznato jeste to da je MPRI osigurao sredstva koja su omogućila da se genocid dogodi", navodi se u tužbi kojom se traži isplata 10,4 milijarde dolara.

2024 © - Vesti online