Subota 21.08.2010.
10:29 >> 10:58h
Srna, Vestionline

Još se traže novinari Radio Prištine koje je oteo OVK

UNS će i ove godine zatražiti od lokalnih vlasti i nadležnih u međunarodnoj zajednici da rasvetle ubistva i otmice novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji.

Od danas na sajtu UNS-a možete pratiti i posebnu rubriku "dosije" o ubijenim i otetim novinarima i drugim radnicima srpskih medija od 1991. godine.

"Namera UNS-a je da podatke o ubijenim i otetim kolegama objavi na jednom mestu i da time podstakne vođenje istraga, pronalaženje odgovornih i njihovo kažnjavanje", istaknuto je u saopštenju.

Ova rubrika pokrenuta je uoči 21. avgusta, kada se obeležava 12 godina od nestanka novinarske ekipe Radio Prištine kod Velike Hoče. Pripadnici albanske terorističke formacije Oslobodilačke vojske Kosova oteli su 21. avgusta 1998. godine u blizini Orahovca novinara Radio Prištine Đuru Slavuja i vozača Ranka Perinića, koji posle toga nikada više nisu viđeni i vode se kao nestali.

Oni su toga dana automobilom krenuli u selo Zočište gde je Slavuj nameravao da napravi reportažu o pravoslavnom manastiru iz kojeg su, mesec dana ranije, teroristi oteli sedam monaha i jednu monahinju, a njihova sudbina još nije rasvetljena.

UNS podseća i da je Ljubomir Knežević, dopisnik "Politike" i prištinskog "Jedinstva", nestao 6. maja 1999. godine u podnožju planine Čičavica, kod Vučitrna. Do danas nije rasvetljno ni ubistvo novinara i pisca Aleksandra Simovića koji je nestao u Prištini 21. avgusta 1999. godine, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni kasnije u selu Obrinje kod Glogovca.

U porodičnoj kući, u centru Prištine, 21. septembra 1999. godine ubijen je fotoreporter Momir Stokuća, dok je novinar srpske redakcije Radio Kosova Marjan Melonaši nestao 9. septembra 2000. godine. Prema podacima porodice, posle polučasovne emisije koja je trajala od 13.30 do 14.00 časova, on je ušao u taksi preko puta zgrade radija i od tada mu se gubi svaki trag. 

2024 © - Vesti online